Hoe je om kunt gaan met werkdruk en het verlagen hiervan

De afgelopen jaren hebben we met z'n allen de druk behoorlijk opgevoerd. Niet alleen wordt er tegenwoordig van ons verwacht dat we een huishouden én een sociaal leven hebben, maar ook ons werk eist steeds meer van ons. Dit betekent dat de druk op je schouders hoger wordt.

Sommige mensen kunnen hier lichamelijke of psychische klachten aan overhouden. Denk bijvoorbeeld aan slapeloosheid, hoofdpijn of stress. Niet goed voor je gezondheid dus. Gelukkig zijn er met de groeiende problemen, ook meer oplossingen ontdekt. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld een personal coach inschakelen om je te helpen. Ben je benieuwd naar meer tips? Hieronder staan de drie meest gebruikte hulpmiddelen om je productiviteit te verhogen, terwijl je de werkdruk op jezelf vermindert.

Maak een to-do lijstje in de ochtend

Om de dag goed te beginnen, is het slim om voor jezelf duidelijk te maken wat de belangrijkste taken van de dag zijn. Dit doe je snel en gemakkelijk door een lijstje te maken. Oftewel, houdt pen en papier bij de hand. Zet de taken op volgorde van prioriteit en begin bij de taak met de grootste prioriteit. Zo zorg je ervoor dat je goed overzicht houdt, en dat de belangrijkste taken nooit worden vergeten. Daarnaast verklein je op deze manier de kans op de zogenoemde middagdip, omdat je rond de middag juist even de tijd kunt nemen om aan de leukste projecten op jouw lijstje te werken. En zeg nou zelf; wat is er nu leuker dan gedurende de dag, allerlei projecten van je lijstje af te kunnen strepen?

Het inschakelen van een coach

Het hebben van een coach is de afgelopen jaren enorm in populariteit gegroeid. Steeds meer mensen zien de voordelen van een personal coach. Vooral wanneer je last hebt van een hoge werkdruk, of wanneer je merkt dat dit zware gevoel ook in je privéleven aanwezig blijft, kan het slim zijn om een coach in te schakelen. Deze kan je namelijk niet alleen helpen bij het organiseren en plannen van je dag, maar kan ook een luisterend oor bieden. Soms heb je namelijk even iemand nodig die naar je luistert, zonder oordeel, zodat jij je zorgen van je af kunt zetten.

Behoud een goede werk-privé balans

Wanneer je een zware werkdruk ervaart, kan het zijn dat je deze gedachten en gevoelens mee naar huis neemt. Dit kan zorgen voor stress, slapeloosheid en hoofdpijn. Het is daarom belangrijk dat je een duidelijke scheiding tussen werk en privé aanbrengt in je leven. Dit kan op veel verschillende manieren, en een personal coach kan je ook hierin goed ondersteunen. Zo kun je bijvoorbeeld iedere avond na je werk eerst even een rondje wandelen, zodat je je gedachten van je af kunt zetten. Of je schrijft je gedachten iedere avond van je af in een journaal. Met deze simpele aanpassingen kun je voorkomen dat je hele leven om werk draait, en behoud je een goede balans tussen werk en privé. Niet alleen goed voor je productiviteit, maar ook voor je persoonlijke relaties.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten