Hoe interessant is een robotarm voor een bedrijf

Om deze vraag correct te kunnen beantwoorden moeten we eerst kijken wat een robot is en wat ‘ie kan. Daarnaast moeten we ons afvragen over wat voor soort bedrijf we het hebben. Een industriële robotarm is namelijk niet voor elk bedrijf een geschikte oplossing.

Een robotarm bestaat uit verschillende assen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De assen zijn onderverdeeld in primaire en secundaire assen. Primaire assen roteren en strekken en bepalen daardoor de reikwijdte van de robotarm. Secundaire assen roteren en zijn vooral verantwoordelijk voor de grijpfunctie op de montageflens. Het werkterrein van de robotarm is de oppervlakte dat met de montageflens of het gereedschap dat aan de arm gemonteerd is bestreken kan worden. Hoever een industriële robotarm kan reiken wordt door de producent van de robot bepaald. Dit is namelijk de veiligheidszone binnen de zogenaamde gevarenzone die te allen tijde leeg moet zijn wanneer de robotarm operationeel is. Robotarmen zijn er in verschillende configuraties. Te weten: zwenkarmrobots, cilindercoördinatenrobots, verticale en horizontale knikarmrobots en lineaire- en vlakportalen. Welke industriële robotarm voor welk bedrijf de ideale oplossing is verschild per productieproces en industrie.

Het ontstaan van de robot

Het woord robot is een verbastering van het Tsjechische robota. Robota betekent zoveel als ‘verplichte arbeid’. De Tsjechische schrijver Karel ?apek gebruikte het voor het eerst in een toneelstuk dat in 1920 werd opgevoerd. In 1937 werd de eerste echte industriële robot in bedrijf gesteld. Het was een soort kraan die bewoog doormiddel van verschillende assen en een gijphand die om zijn as kon draaien en iets vast kon pakken. In feite konden de eerste industriële robots niet veel meer dan een object van A naar B verplaatsen. Maar vanaf de jaren zeventig neemt de ontwikkeling van de industriële robotarm onder invloed van de massaconsumptie een enorme vlucht. Geestdodend, smerig, zwaar en gevaarlijk werk hoefde niet meer door mensen gedaan te worden, daar hadden we voortaan robots voor. In de loop van de jaren zijn industriële robotarmen verder ontwikkeld en werden steeds geavanceerdere technieken en materialen gebruikt om ze te produceren. Met de introductie van computersoftware konden robots ook steeds gecompliceerdere werkzaamheden uitvoeren.

Wat voegt een moderne robot toe aan een bedrijf?

Robots zijn heel universeel opgebouwd. Hierdoor zijn ze relatief modulair en kunnen makkelijk in veel verschillende machines ingevoegd worden. In welke werkgebieden de robotarm vervolgens gaat functioneren wordt bepaald door de eigenschappen van de machine. Industriële robots werken sneller, preciezer en autonomer dan andere mechanische gereedschappen. Tegelijkertijd hebben ze ook meer ruimte nodig om de veiligheid van mensen te waarborgen. Over het algemeen is een robotarm geschikt voor complexe taken waarin veel bewogen moet worden. Bijvoorbeeld lassen, coaten, assembleren en laden en lossen van zware vrachten.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten