Hoe hou je als ondernemer je thuiswerkende personeel gemotiveerd?

Thuiswerken is en blijft een uitdaging voor veel bedrijven. De meerderheid van de thuiswerkers heeft positieve ervaringen met thuiswerken en wil dit in de toekomst vaker blijven doen. Toch zijn er ook veel werknemers die motivatieproblemen ervaren en waarbij het gevoel van structuur en discipline vermindert. Hoe kan jij als ondernemer het thuiswerkende personeel blijven motiveren?

Wederzijds vertrouwen

Thuiswerken zorgt voor flexibiliteit en vrijheid. Voor velen heeft het een positief effect op de productiviteit. Toch zijn er ook ondernemers en leidinggevenden die geen fan zijn van het thuiswerken. Dit heeft vooral te maken met vertrouwen. Ze hebben geen controle over hetgeen het personeel thuis doet. Toch zou je als leidinggevende erop moeten vertrouwen dat het werk ook thuis wordt gedaan. Om dit vertrouwen in elkaar te blijven houden, raden we aan om goed te communiceren. Maak duidelijke afspraken met je personeel en stel eventueel deadlines op. Deadlines zetten aan tot een hogere wekprestatie. Bespreek elke dag kort met je werknemers wat ze die dag gaan doen. Jij als leidinggevende weet zo waar je van op aan kan, het vertrouwen in je personeel wordt vergroot en er kan op basis van vertrouwen gewerkt worden.

Ontwikkeling en groei

Het stimuleren van persoonlijke en professionele groei is een stuk eenvoudiger op de werkvloer dan wanneer je personeel thuis werkt. Toch kan er ook op een andere manier aandacht worden besteed aan de ontwikkeling en groei van het personeel. Wat dacht je van het aanbieden van online trainingen? Er kan gekozen worden voor een bedrijfsspecifieke online training om zo bedrijfsspecifieke kennis te delen. Maak budget vrij voor online seminars zodat je personeel tijdens deze coronacrisis de tijd nuttig kan besteden. Ook is het verstandig om gesprekken met werknemers op te voeren zodat er gekeken kan worden hoe de werknemer zich voelt en hoe hij of zij het thuiswerken ervaart.

Beloning

Het is algemeen bekend dat je door middel van een beloning je personeel kan blijven motiveren. Volgens experts is het geven van een beloning zeer waardevol. Verras ze met een leuk geschenk. Denk aan geschenken waardoor ze beseffen wat ze betekenen voor het bedrijf. Dit is een nog betere stimulans om het personeel te motiveren. Kies voor originele geschenken en laat ze bedrukken. Zo kan je bijvoorbeeld tassen bedrukken met het logo van je bedrijf. Daarnaast is draagtassen bedrukken een uitstekende keuze als je direct reclame wilt maken voor je bedrijf. De tassen hebben namelijk een groot drukoppervlak, zodat de bedrukking zal opvallen. Ook kan er gedacht worden aan leuke accessoires om de thuiswerkplek gezellig aan te kleden.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten