Hoe ga je om met conflicten op de werkvloer?

Hoe groter het bedrijf, hoe meer mensen met verschillende achtergronden elkaar tegen zullen komen. Je hebt steeds meer mankracht nodig om het werk te kunnen doen. Stiekem ook wel leuk om zoveel diversiteit op de werkvloer tegen te komen. Helaas zorgt dit soms ook voor onenigheid. Wanneer je een diverse groep mensen samen laat werken, kan dit ook tot miscommunicatie en soms zelfs conflicten leiden. Het is niet gemakkelijk om een grotere groep mensen constant harmonieus met elkaar samen te laten werken. Toch is het wel belangrijk dat alle neuzen dezelfde richting op blijven wijzen. Hier ligt een belangrijke rol voor werkgevers weggelegd. Maar hoe kunnen ze hiermee omgaan? Hoe gaan ze om met de conflicten en hoe kunnen deze (grotendeels) voorkomen worden? 

Investeer in bedrijfsuitjes 

Een zaal huren in de omgeving van Eindhoven en een feest organiseren. Dat klinkt misschien een beetje vreemd. Zeker als je merkt dat de groep het juist erg moeilijk vindt om harmonieus met elkaar om te gaan. Dan wil je ze toch ook niet op andere momenten bij elkaar zetten? 

Juist wel. Een diverse groep samenbrengen is niet gemakkelijk. Zeker niet als zij elkaar enkel in formele settings zien. Hierdoor kan er minder persoonlijk gekletst worden en is de kans groot dat ze elkaar eigenlijk helemaal niet goed kennen. Als je iemand niet goed kent, snap je ook niet waarom ze op bepaalde manieren reageren of soms anders denken. Om alle neuzen dezelfde richting op te laten wijzen, is het daarom allereerst belangrijk om de relaties te versterken. Een informeel uitje kan hier enorm bij helpen. Huur een evenementenlocatie in de buurt van Eindhoven, zorg voor entertainment, breng het gesprek op gang en laat ze echt eens samen aan de slag gaan. Je zult merken dat dit ongelooflijk veel positiviteit kan brengen op de werkvloer. Zo kunnen conflicten in de toekomst zo goed mogelijk voorkomen worden. 

Blijf onpartijdig 

Is er toch een conflict ontstaan op de werkvloer en merk je dat dit invloed heeft op anderen of de kwaliteit van het werk? Dan kan je soms niet anders als werkgever dan je hier toch in mengen. Liever doe je dit niet en laat je je werknemers het zo goed mogelijk zelf oplossen, maar soms heb je geen andere keus. 

In dat geval is het in elk geval belangrijk om zo onpartijdig mogelijk te blijven. Misschien ben je het diep in je hart meer eens met de ene partij dan de andere, maar het is goed om dit niet te laten merken. Probeer echt de objectieve mediator te blijven en kies ervoor om beide partijen te helpen het samen uit te zoeken en een oplossing te vinden. 

Realistisch blijven 

Toch moeten we ook realistisch blijven. Op een plek waar veel mensen tegelijkertijd werken, kan nooit iedereen het altijd even goed met elkaar vinden. Belangrijk is dat dit het werk in elk geval niet verstoord wordt. Dat mensen toch nog in harmonie met elkaar kunnen werken. Maar besef ook dat vriendschappen hiervoor niet altijd noodzakelijk zijn. 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten