Hoe circulair wil je het hebben?

In dit blog laat architect Vivian Wijburg van Heembouw Architecten zien hoe de circulaire ontwerpmatrix circulaire ambities van onze klanten concreet én waar maakt. Waarbij het aan de klant is, hoe ver deze ambities gaan. Vandaar onze vraag: Hoe circulair wil je het hebben?

De laatste tijd wordt er steeds meer gesproken over de noodzaak van circulair bouwen. Maar in de dagelijkse praktijk merk ik ook dat circulariteit een breed begrip is. Dat maakt het lastig om te bepalen hoe we onze ambities en die van onze opdrachtgevers kunnen vertalen in circulaire ontwerpoplossingen. Er is – zo ervaren wij – behoefte aan concreetheid, zowel bij ons, als bij onze leveranciers en opdrachtgevers. Daarom hebben we bij Heembouw Architecten een circulaire ontwerpmatrix ontwikkeld die circulariteit als het ware in concrete stukjes opbreekt.

Drie ontwerpstrategieën

De basis van de ontwerp matrix bestaat uit drie fundamenteel verschillende circulaire ontwerp strategieën. De eerste strategie is hergebruik van materialen of gebouwelementen. Dit kan 1 op 1 hergebruik zijn, zoals bijvoorbeeld het opnieuw plaatsen van een gebruikte systeemwand of kabelgoot. Maar het kan ook hergebruik in een andere functie zijn, bijvoorbeeld tafels van oude houten traptreden. De tweede strategie is remontabel of modulair bouwen. Eigenlijk zorg je er hiermee voor dat je pand of onderdelen ervan in de toekomst makkelijker 1 op 1 kunnen worden hergebruikt. Maar anders dan bij de hergebruik strategie worden hier op dit moment nog wel veelal “nieuwe” materialen voor gebruikt. De laatste strategie is het gebruik van biobased materialen zoals hout en vlas. Deze natuurlijke materialen groeien gedurende de levensduur van het pand ook weer aan. Zo sluiten we de cirkel.

Elk van deze strategieën zou je op het totale gebouw ontwerp kunnen toepassen, dan krijg je bijvoorbeeld een volledig hergebruikt pand. Dat is alleen in de praktijk vaak niet haalbaar. Daarom is de circulaire ontwerpmatrix opgedeeld in zes gebouwlagen. Deze lagen hebben elk een andere levensduur en dus ook een andere dynamiek. Een interieur heeft bijvoorbeeld een stuk kortere levensduur dan een gevel van een gebouw, en wordt dus ook vaker vervangen.

Lees de complete blog op de website van Heembouw.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten