Het lontje wordt steeds korter

Ondanks dat we elkaar proberen op te peppen, is de coronacrisis voor velen een periode die steeds lastiger wordt. Door het thuiszitten en het moeten missen van contact, krijgen we te maken met gevoelens van onrust, angst, onzekerheid, spanning en/of eenzaamheid. Tijd om daar iets aan te doen.

Voor de één is het een inkomen dat terugloopt, voor de ander een zaak die gesloten moet worden, vrienden die we niet of nauwelijks zien of ouderen die we niet mogen bezoeken. Maar ook rouw om dierbaren die door COVID-19 of door andere redenen overleden zijn. Waar we misschien niet eens afscheid van konden nemen. Wat de reden ook is, we hebben elkaar nodig. Privé en op het werk.

Weerbaarheid

Als werkgever weet je dat je medewerkers nu anders moeten werken. Toch is het goed om ook stil te staan dat er door dit anders werken ook eerder miscommunicatie ontstaat. En vandaaruit misschien het onbegrepen voelen, gevoel van falen of stress. Ondanks dat dit een normale reactie is, is het omgaan hiermee niet voor iedereen even makkelijk. En vaak resulteert het in een kort lontje.

Als goed werkgever doe je er daarom goed aan je medewerkers tools in handen te geven om zich weerbaarder te maken voor alles wat er nu op ze af komt. Zodat ze rust in hun hoofd krijgen en weer prioriteiten kunnen stellen en bepaalde zaken (tijdelijk) los kunnen laten. Want hoe eenvoudig het ook klinkt, thuiswerken en de juiste prioriteit bepalen is soms lastig. Om van focus houden nog maar niet te spreken. Een coaching traject kan dan helpen.

Online

Coaching hoeft niet per definitie op locatie en kan dus juist ook prima online. De Merlijngroep.nl ontwikkelde speciaal een online coaching programma om werknemers in deze tijd en met de huidige problematiek te helpen. Zo komen niet alleen het thuiswerken en prioriteiten stellen aan bod, maar ook het maken van diverse keuzes in werk en je privéleven. Doordat je een langere periode in twijfel leeft, kan het gevoel ontstaan dat je de vaste grond onder je voeten mist. Deze houvast en misschien wel je dagelijkse ritme waarin je toen te weinig keuzes had, kunnen er nu voor zorgen dat je je verloren voelt. Samen een plan maken voor de korte en lange termijn geeft houvast.

Ook het (online) communiceren is een kunst weten we inmiddels. Door stil te staan bij zowel het eigen als het gezamenlijke belang, kun je onduidelijkheden en miscommunicatie voorkomen. En dat scheelt beide werknemers (of een hele groep) veel energie en tijd.

Conflictbemiddeling

Spelen er al conflicten, met of tussen werknemers, met klanten of met leveranciers? Ook dan kan bemiddeling een betere keuze zijn dan te wachten tot de bom ontploft. In veel gevallen is het in gesprek komen met een coach van grote toegevoegde waarde en kunnen misverstanden die onoplosbaar lijken, gewoon uit de wereld geholpen worden.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten