Het belang van een goede boekhouder

Boekhouder

Veel ondernemers lopen vast op de boekhouding. En dat is niet zo gek: de boekhouding is een complexe, tijdrovende klus waar veel verplichtingen en regels aan verbonden zijn. Dit is de reden dat veel bedrijven ervoor kiezen om een boekhouder in te schakelen. Maar wat is eigenlijk het belang van een goede boekhouder?

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder voert verschillende werkzaamheden uit. De boekhouding bestaat uit verschillende onderdelen, welke deels afhankelijk zijn van de branche en de rechtsvorm. Als onderneming kun je ervoor kiezen om je boekhouding in zijn geheel of gedeeltelijk uit te besteden aan de boekhouder. Beide heeft voor- en nadelen. Hier lees je verderop in deze blog meer over.

Onder de boekhouding vallen de volgende onderdelen:

–     Grootboek: overzicht van alle inkomsten en uitgaven

–     In- en verkoopadministratie: overzicht van facturen en kassabonnen

–     Crediteuren- en debiteurenbeheer: een overzicht van klanten van wie je geld ontvangt        en welke je moet betalen

–     Voorraadadministratie: een overzicht van de voorraad van producten die je verkoopt

–     Salarisadministratie: overzicht van je werknemers en loonstroken

Daarnaast is iedere onderneming verplicht om aangifte inkomstenbelasting en btw-aangifte te doen. Welke je aangiftes je nog meer moet doen, hangt af van het soort bedrijf. Denk hierbij aan vennootschapsbelasting, dividendbelasting en loonbelasting.

Zoals al eerder benoemd bepaal je zelf welke werkzaamheden de boekhouder gaat uitvoeren. Het voordeel van het uitbesteden van de gehele boekhouding is dat je zelf tijd overhoudt welke je in andere werkzaamheden binnen de onderneming kunt steken. Een nadeel is dat je weinig inzicht hebt in de financiële situatie van jouw bedrijf. Ga je een deel van de boekhouding uitbesteden? Dit bespaart je ook tijd en je hebt meer inzicht in de financiële situatie van je bedrijf.

Je kunt een boekhouder inschakelen voor de volgende werkzaamheden:

 –     Administratie bijhouden: de boekhouding is eigenlijk de financiële administratie van jouw bedrijf. Maar, onder administratie vallen nog veel meer zaken zoals het opstellen van zakelijke contracten en overeenkomsten, het maken van offertes en facturen en de urenregistratie. Wanneer je de administratie uitbesteed, voert de boekhouder dit allemaal voor je uit.

–    Financieel- en belastingadvies geven: de boekhouder heeft goed overzicht van de financiële situatie van je onderneming. De boekhouder kent je branche en de wet- en regelgeving. Zo weet de boekhouder precies wat het goede moment is voor die enne investering. De boekhouder is ook op de hoogte van de actuele regels omtrent aangiftes. Zo profiteer je altijd van zoveel mogelijk belastingvoordeel. Laat je adviseren door je boekhouder.

–     Belastingaangiftes doen: je kunt het doen van belastingaangifte uitbesteden aan de boekhouder. Zo hoef jij je hier niet druk om te maken!

–     Opstellen van financiële rapportages: denk hierbij bijvoorbeeld aan het opstellen van een jaarrekening, jaarverslag, tussentijdse rapportages, periode balansen en ondernemingsplannen.

–     Startersbegeleiding: aan starters bieden boekhouder speciale startersbegeleiding. Een goed begin is immers het halve werk, en dat geldt zeker voor de boekhouding!

De voordelen van een boekhouder

Het inschakelen van een boekhouder brengt veel voordelen met zich mee:

–     Je bespaart jezelf veel tijd, energie en frustratie: door het (gedeeltelijk) uitbesteden van je boekhouding houdt je tijd over die je kunt steken in andere belangrijke werkzaamheden binnen je onderneming. De boekhouding is een complexe klus, het scheelt veel frustraties wanneer jij je hier geen zorgen over hoeft te maken.

–     De boekhouder verdient zichzelf terug: hoewel het inschakelen van een boekhouder een investering is, verdient een boekhouder zichzelf terug door het geven van financieel- en belastingadvies. Investeringen worden op het goede moment gedaan en je profiteert altijd van zoveel mogelijk belastingadvies.

–    Het risico op boetes verkleint: de boekhouder zorgt ervoor dat de boekhouding klopt en dat aangiftes op tijd worden gedaan. Zo worden eventuele boetes van de Belastingdienst voorkomen. Mocht je boekhouder toch een fout maken, is de boekhouder hiervoor aansprakelijk. De boekhouder heeft namelijk zorgplicht: dit betekent dat jij de boete niet hoeft te betalen.

–    De boekhouder heeft inzicht in de financiële situatie: de boekhouder heeft veel kennis, ervaring en inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf. Financiële problemen worden op tijd herkent en onderdrukt.

Zo vind je een goede boekhouder:

Een goede boekhouder is essentieel voor iedere onderneming. Maar hoe vind je een goede boekhouder? Onderstaand een aantal handige tips om een goede boekhouder te vinden!

Tip 1 – Expertise van de boekhouder: boekhouder is een breed beroep en daarom zijn de meeste boekhouders gespecialiseerd in een specifieke branche of rechtsvorm. Ga op zoek naar een boekhouder met de juiste expertise.

Tip 2 – Lees referenties en reviews: heb je een goede boekhouder gevonden? Ga dan op zoek naar referenties en reviews, maar neem deze niet al te serieus. Er wordt vaker een negatieve review achter gelaten dan een positieve! Toch geeft het wel een goede indicatie.

Tip 3 – Maak gebruik van een gratis kennismakingsgesprek: vrijwel alle boekhoudkantoren bieden een gratis kennismakingsgesprek. Maak hier gebruik van! Het is belangrijk dat het goed klikt, omdat de boekhouder een belangrijke taak binnen jouw bedrijf gaat vervullen.

Tip 4 – Let op de eigenschappen van de boekhouder: een goede boekhouder is analytisch, nauwkeurig, betrouwbaar, zelfstandig en kan goed communiceren. Gebruik het kennismakingsgesprek om te letten of de boekhouder over deze eigenschappen beschikt.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten