Het avontuur van Spinola Breda: drie ondernemers, één passie

BREDA – In hartje Breda, aan het Spanjaardsgat, ligt ruim een halve eeuw de Spinola-boot: een symbool van maritieme geschiedenis en ondernemingszin. De drie bevlogen eigenaren, Dirk van de Voort, Maarten Brink en Job van Summeren, hebben samen de koers uitgezet voor een opmerkelijk horeca-avontuur op het water. Met de bundeling van kennis, krachten en ervaring maakt de Spinola een nieuwe start als evenementenlocatie.

De ontstaansgeschiedenis van Spinola Breda is even bijzonder als haar allure. Terwijl de drie oorspronkelijk op zoek waren naar een traditionele horecazaak, kwam het idee van de boot toevallig ter sprake. Dirk van de Voort legt uit: “We vonden de boot erg geschikt, we zagen gelijk welke potentie erin zit.” De locatie met het lager gelegen terras en beschutte ligging aan het water trok direct hun aandacht. Uiteindelijk besloten de drie ondernemers de te koop staande boot over te nemen en een nieuwe bestemming te geven.

Oorspronkelijke naam terug

De Spinolaboot, een bekend gezicht in Breda sinds de late jaren ’70, was oorspronkelijk een drijvend café bij de KMA. Na een korte periode uit de haven te zijn verdwenen, onderging de boot een restauratie en kreeg ze een nieuwe identiteit als ‘Bobbys Boot,’ een cocktailbar. Recentelijk hebben de eigenaren besloten om terug te keren naar de oorspronkelijke naam, en met succes. De boot is nu een veelzijdige evenementenlocatie, geschikt voor feesten, partijen, borrels, en zelfs zomerse BBQ’s op het buitendek.

Verdelen van taken

Met drie kapiteins op één schip lijkt het misschien ingewikkeld, maar Van de Voort kan verzekeren dat het uitstekend werkt: “We hebben de taken verdeeld: Maarten beheert de financiën, Job is verantwoordelijk voor de operationele zaken op de boot, terwijl ik mij richt op evenementen zowel op als rondom het water.”

Bourgondische cultuur

Hoewel de eigenaren oorspronkelijk van buiten Breda komen, voelen ze zich als geboren en getogen Brabanders al jarenlang verbonden met de bourgondische cultuur van de stad en omliggende regio. Hun ervaring in de horeca, gecombineerd met een team van toegewijde medewerkers, waaronder een Salesmanager en een party event manager, draagt bij aan het succes van de Spinola Boot.

Open communicatie

Dirk, met zijn diverse restaurantervaring, en Job, een chef-kok bij drie andere zaken, vullen elkaar perfect aan. Dirk benadrukt het belang van begrip en open communicatie in hun onderlinge samenwerking: “We kennen elkaar goed, we weten van elkaar waar we aan toe zijn en dat is een pluspunt in de bedrijfsvoering.”

Leren van elkaar

De taakverdeling is duidelijk gedefinieerd, waarbij Maarten thuis is in de cijfers, Job zijn culinaire expertise inbrengt, en Dirk zijn creativiteit en organisatorisch talent aanwendt. Discussies over investeringen en marketingkeuzes horen erbij, maar zoals Dirk opmerkt, “We komen er onderling altijd aan uit.” Belangrijk is dat je elkaar begrijpt en bereid bent van elkaar te leren, benadrukt Dirk van de Voort. “Daarbij moet je durven elkaar de waarheid te zeggen en een mening te geven. Iedereen brengt zijn expertise en ervaring mee, en ook feedback moet je durven geven en aannemen.”

Auteur: Han Verbeem 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Spinola
Spinolahttps://spinolabreda.nl/en/
Als er één naam is die onlosmakelijk verbonden is met de stad Breda, dan is het wel Spinola. Al jarenlang staat de gelijknamige boot bij het Spanjaardsgat bekend als een sfeervolle evenementenlocatie, zowel voor particuliere als zakelijke gelegenheden.

Meer berichten