Hessels: de nummer 1 in poedercoating

Hessels: de nummer 1 in poedercoating. Dat is sinds twee jaar de slogan van Hessels Poedercoating in Breda. Dat dat in het begin nog wat onwennig aanvoelde, daar windt directeur Arjen Hessels geen doekjes om: “Ik zou dat over mezelf niet zo snel roepen, maar dit gaat niet over mij als persoon, maar over ons mooie bedrijf.” En dat die slogan geen loze kreet is, bewijst Hessels Poedercoating al 20 jaar.

In de bijna 125 jaar dat het familiebedrijf nu bestaat heeft Hessels laten zien wat ondernemen is. Eerst als smid, daarna als constructiebedrijf en weer later als producent van diverse toepassingen van draadstaal. Als voorlaatste ontwikkeling produceerde Hessels tot eind vorige eeuw schappen, rekken, stellingen en ander meubilair voor de detailhandel. Om uiteindelijk uit te komen op de huidige dienstverlening en de bijpassende naam Hessels Poedercoating.

Ondernemen is anticiperen

Hessels heeft eind 2019 een nieuwe poedercoatstraat in gebruik genomen. Hypermodern en met een grotere capaciteit. Maar het gaat niet alleen om de nieuwe installatie, óók om andere wijzigingen die een omzetgroei mogelijk maken. “De markt verandert en daar moet je op anticiperen”, zegt Arjen Hessels. “Als groeiend bedrijf kregen wij vaak van onze klanten de vraag of wij met hen wilden meegroeien. Als je dan nee verkoopt, bestaat de kans dat je ze kwijtraakt. Wij willen heel graag met onze klanten strategische partnerships aangaan, gericht op de lange termijn. Daarom moeten we meegroeien met onze klanten om hen nog beter te kunnen bedienen. Dat betekent dat we niet alleen technologisch moeten groeien, maar ook in organisatorisch opzicht. Met de nieuwe productielijn beschikken we nu in totaal over drie poedercoatlijnen.”

Poedercoatstraat

Ondernemen is investeren

Arjen Hessels: “De aanschaf van de apparatuur en de uitbreiding van een productiehal vergen een forse investering, maar je moet dat ook afwegen tegen de besparing op onder andere arbeidskosten. Ook de toegenomen betrouwbaarheid op het gebied van kwaliteit en de snellere levertijden hebben we meegewogen. En dat heeft ons uiteindelijk gebracht tot waar we nu zijn.”

Meer capaciteit en kwaliteit

De capaciteitsverhoging van vijftig procent door de nieuwe lijn wordt gerealiseerd door een hogere baansnelheid, een verhoogde snelheid bij het uitvoeren van kleurwissels en doordat het handwerk is verminderd vergeleken met de twee bestaande lijnen: de producten worden op de nieuwe lijn nog maar één keer opgehangen en afgehaald. Het duurde wel een aantal maanden totdat de medewerkers helemaal vertrouwd waren met de nieuwe poedercoatstraat. Hessels Poedercoating hanteert een eigen kwaliteitssysteem. Dit systeem is gebaseerd op Qualicoat, Qualisteelcoat en een aantal essentiële NEN-normen. Deze vormen de basis van het interne kwaliteitssysteem waarmee de kwaliteit en continuïteit worden gewaarborgd.

Energiegebruik

Een nieuwe installatie zou in deze tijd minder indruk maken als er ook niet op energiegebruik wordt bespaard. Hier wordt dat onder meer bereikt doordat de droogstooksectie tegen de moffeloven is aangebouwd. De natte producten uit de sproeitunnel komen op die plek bij elkaar om vóór te drogen met de warmte uit de poederlakoven. Door de restwarmte te gebruiken wordt het productieproces versneld en ook daarmee wordt energie bespaard.

Alles onder één dak

Tijdens de rondleiding door de indrukwekkende productiehallen vertelt Hessels: “Wij zijn een totaalaanbieder. We kunnen zowel chemisch voorbehandelen door middel van een sproei- of dompelproces als mechanisch voorbehandelen in de vorm van stralen. We kunnen vrijstralen in een vrijstraalcabine en hebben ook twee straalautomaten. Daarnaast is er nog een schoopeerderij voor een drielaagssysteem. Met de drie poedercoatlijnen zijn we een totaalaanbieder voor iedere gewenste corrosieklasse en een één-, twee-, of drielaagssysteem.”

Als Hessels terugloopt naar zijn kantoor met uitzicht op de productiehal, kijkt hij nog een keer om, steekt hij trots zijn duim omhoog en zegt met een grote glimlach op zijn gezicht “Zie je wel, we zijn écht de nummer 1 in poedercoating.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten