Harddisk Vernietigen: Bescherm je Bedrijf tegen Informatielekken

Harddisk Vernietigen: Hoe bescherm je jouw bedrijf tegen informatielekken afkomstig van hardware afvoeren? Lees verder.

Hoe moet je een harddisk vernietigen? Met name mensen die in bedrijven werken waar data verwerkt wordt zouden hier een goed antwoord op moeten hebben. Want ieder bedrijf krijgt vroeg of laat te maken met oude computers, harde schijven en andere gegevensdragers die rijp zijn om af te voeren. Is met het wissen van de bestanden via de computer de geheugendrager ook echt leeg? Nee, dit is meestal niet het geval. Wanneer je een controle zou krijgen, kan het goed zijn dat een auditor met die methode geen genoegen neemt. Hoe kun je dan wel zorgen dat een harde schrijf ook echt geen gegevens meer bevat?

Een woord vooraf

Goed om te weten, je kunt als bedrijf het beste je harde schijven laten wissen of vernietigen door een professioneel bedrijf. Je krijgt dan namelijk een document die aan een auditor overhandigd kan worden. Zou je dit zelf doen, dan moet je nadenken over hoe je dit kunt bewijzen. In theorie zou je bij een gegevenslek zelf 100% zeker moeten zijn dat het lek niet ontstaan kan zijn door oude geheugendragers die in verkeerde handen zijn gevallen. Maar hoe doe je dit? Hoe gaat een harddisk wissen in zijn werk? Er zijn twee gangbare methodes die hieronder beschreven worden.

Harddisk vernietigen

Methode 1: Harde schijf wissen met harddisk sanitizer

Een harddisk sanitizer gaat de schijf wissen en overschrijven met willekeurige datareeksen. Dit is een zeer grondige manier van de gegevens ook echt wissen en de data op de schijf overschrijven. Deze methode gebeurt met een apparaat en is in veel gevallen grondiger dan enkel software gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat dit gelijktijdig voor veel harddisks gedaan kan worden.

Methode 2: Harde schijf vernietigen

Voor echt gevoelige data kun je het vernietigen van de harde schrijf overwegen. Er komt dan een vrachtauto met shredder langs. De wagen parkeert dicht bij het pand en je mag zelf kijken hoe de harde schijven tot pulp vermalen worden. Het handige hiervan is dat meteen oude apparaten meegenomen kunnen worden. Deze worden gerecycled of, indien gewenst kunnen deze doorverkocht worden. Indien apparaten nog waarde hebben, zou je hiermee kunnen besparen op kosten voor data vernietigen. Bij het contact met een bedrijf voor data vernietiging kun je dit bespreken.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten