Groot zijn en toch klein blijven

In 2024 bestaat Van Helten Transport 100 jaar. Een mijlpaal waar het familiebedrijf zeker naar uitkijkt. In de vorige eeuw begon Anton van Helten zijn carrière als melkrijder bij boeren. Dat beroep hield op te bestaan. In diezelfde periode vestigde zich een houtbedrijf in de regio. Zij zochten een vervoerder. Zo kwam Anton van Helten in het houttransport terecht. Inmiddels staat zijn zoon Jan van Helten aan het roer en is zelfs de derde generatie al werkzaam binnen het bedrijf. Het transport van hout en plaatmateriaal is nog steeds hun specialiteit. We vroegen Jan hoe je als bedrijf de 100 haalt. Wat is zijn gouden tip?

Specialist in transport hout en plaatmateriaal
Vanaf 1985 werkt Jan al, samen met zijn broer, in het bedrijf van zijn vader. Per 1 januari 2000 nam Jan het bedrijf over. Zijn zoon werkt nu als chauffeur in het bedrijf. Van Helten Transport heeft dagelijks vijftien vrachtwagens op de weg en beschikt over zes kooiapen, ofwel meeneemheftrucks. Jan: “Doordat wij een heftruck mee kunnen nemen op onze trailers, zijn we in staat om op bouwplaatsen en particuliere locaties te leveren. Dat maakt ons erg flexibel. We kunnen direct laden en lossen. Je hoeft op de bouwplaats niet te wachten totdat er een heftruck beschikbaar is. Dat maakt ons uniek, want er zijn maar weinig hout leveranciers die een eigen heftruck meenemen.”

Ideale uitvalsbasis
Van Helten Transport vervoert zowel in binnen- als buitenland. “We vervoeren hout en plaatmateriaal van bijvoorbeeld houtzagerijen in Duitsland naar groothandels in Nederland en België. We rijden veel naar Zwijndrecht, Zaandam, Amsterdam, maar ook in Gelderland, Zeeland, Brabant, Limburg, België en in postcodegebied 5 in Duitsland.” Het bedrijf heeft een ideale ligging in Geldermalsen, centraal bij Utrecht en Den Bosch tussen de A2, A12, A15, A27 en A59.

Blijf flexibel
De gouden tip van Jan is: “Blijf flexibel.” Jan licht zijn tip toe: “Wij bestaan al wel bijna 100 jaar, maar we zijn nog steeds een klein bedrijf qua aantal medewerkers. We zijn met tien collega’s. In 2014 waren we met vijf medewerkers. Dus de laatste jaren zijn we relatief hard gegroeid, omdat de bouwsector een enorme vlucht heeft genomen. Als je klanten groeien, dan groei je mee. Maar wij willen die flexibiliteit behouden. Daardoor hebben we korte lijnen, kunnen we snel schakelen en 24-uurs service bieden. We maken met iedere klant eigen afspraken over levertijden. Bij de ene is dat 24 uur, bij de ander vijf werkdagen, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden. Dit maakt dat wij al onze klanten persoonlijk kennen en weten hoe we de beste oplossing voor ze kunnen bieden. De meeste klanten zijn dan ook al jaren klant bij ons. Daar zijn we trots op.”

Herkenning
Je herkent de vrachtwagens van Van Helten Transport aan de oranje met groene bedrijfskleuren. “We dragen die kleuren al jaren. Doordat we al zo lang in het hout transport zitten en bij dezelfde klanten komen, worden onze vrachtwagens ook herkend. Naastgelegen bedrijven of bedrijven langs de vaste routes benaderen ons dan of we voor hun ook kunnen vervoeren. Dit zorgt ervoor dat je steeds minder leeg rijdt. Waar we iets afleveren, halen we ook weer iets op. Daardoor zijn we in de loop der jaren steeds efficiënter gaan rijden en dat is ook groei.”

Investeren
Er staat alweer een nieuwe vrachtwagen in bestelling voor volgend jaar. Van Helten Transport groeit nog steeds. Dus die 100 jaar gaan ze zeker halen. “We vinden het heel bijzonder dat we al zo lang bestaan. We voelen ons heel groot en tegelijkertijd zijn we er trots op dat we klein zijn gebleven”, aldus Jan van Helten.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten