Groeien doet pijn; duurzame inzetbaarheid begint bij jezelf!

Duurzame inzetbaarheid is complex, stelt Suzanne Smeenge, directeur van Alba-academie. “Het is meer dan een fruitbox in de kantine of een zakelijk fietsplan. Bedrijven richten zich vaak op het voorkomen van stress, burn-out of uitval, maar ze zouden veel meer in mogen zetten op groei, ontwikkeling en leiderschap."

“Als medewerkers zelf de regie leren voeren over hun fysieke en mentale welbevinden, dan zijn vitaliteit, veerkracht en duurzame inzetbaarheid een logisch gevolg. Dat klinkt eenvoudig, maar is het allerminst. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor leidinggevenden. Maar”, vult Suzanne aan, “duurzame inzetbaarheid begint bij jezelf.”

Inclusive leadership

Alba-academie leidt coaches en leidinggevenden op vanuit Inclusive Leadership, een methode die het denken, doen, voelen en zijn verbindt. Deze methode komt terug in alle (post-HBO) opleidingen en specialisatietrainingen van Alba-academie. Het opleidingsinstituut uit Veldhoven leert haar studenten hoe zij zelf, maar vooral ook hoe zij hun cliënten of medewerkers, weer in balans kunnen laten functioneren. “Want mensen die schitteren, creëren organisaties die schitteren”, zegt Suzanne.

Duurzame inzetbaarheid begint op dag 1

Suzanne: “Duurzame inzetbaarheid begint eigenlijk al bij de opstart van een bedrijf. Waar sta je als ondernemer voor? Wat is je missie? En wil het personeel, dat je gaat aannemen, zich daaraan verbinden? Zijn jullie een goede match? En blijven jullie de komende jaren op dezelfde golflengte? Al deze factoren, en nog vele meer, beïnvloeden de mate van duurzame inzetbaarheid. Het is natuurlijk een utopie om te denken dat alles perfect verloopt binnen een bedrijf. Er zullen altijd medewerkers zijn die niet precies op de juiste plek (functie) zitten, collega’s die niet helemaal matchen en teams die niet soepel draaien. De vraag is ‘hoe ga je daarmee om’?”

Er is geen ‘dieet’ voor duurzame inzetbaarheid, het is een way of life

“Hoe duurzaam inzetbaar jouw medewerkers zijn, hangt af van hoe de gehele organisatie in dit thema staat. Je kunt één leidinggevende een training burn-out preventie geven, maar als het in de organisatie niet gedragen wordt, zal de impact kleiner zijn. Dus vraag jezelf eens af hoe jij er als leidinggevende, manager of eigenaar in staat? Wil je vooral een snelle en simpele oplossing om verzuim te voorkomen of ben je bereid je way of life te veranderen? Ben je bereid te reflecteren en te kijken naar wat goed gaat en wat beter kan? Leef je duurzaamheid voor?”

Coaching Basics

Suzanne gunt daarom iedere leidinggevende de 6-daagse opleiding Coaching Basics. “Hierin leer je reflecteren, spiegelen, jezelf en je manier van leidinggeven beter kennen. Soms legt dit ook pijnpunten bloot, maar groeien doet nu eenmaal pijn”, lacht Suzanne. “Maar jouw eigen groei en ontwikkeling zorgen ook voor groei en ontwikkeling van jouw medewerkers en/of team. Na de opleiding stel je vragen op een andere manier, kun je coachend gesprekken voeren en hebben je woorden meer effect en resultaat. Je versterkt de wortels van je eigen leiderschap.”

Groeien vergt discipline

Om medewerkers vitaal en duurzaam inzetbaar te houden, is leiderschap volgens Suzanne het sleutelwoord. “Ook medewerkers hebben een eigen verantwoordelijkheid. Ook zij kunnen leren de regie te voeren over hun eigen groei en ontwikkeling. Als leidinggevende heb je hierin een coachende rol. Daarmee creëer je een bedding voor talentontwikkeling, creativiteit en innovatie: dé ingrediënten voor duurzame inzetbaarheid en vitaliteit!”

Auteur: Olga Heeren

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten