Gezond(er) personeel krijg je met deze tips

Een groot deel van de Nederlanders is te zwaar en leeft ongezond. Dit heeft een grote invloed op de invulling van hun dagelijks leven. Misschien merk je het binnen je eigen bedrijf al wel dat sommige mensen meer ziekteverzuim hebben dan andere mensen.

Tijd om dat aan te pakken! Door actief bezig te zijn met het verbeteren van de gezondheid van je personeel zoals verantwoord afvallen en meer bewegen zorg je voor minder werkverzuim en meer plezier, energie en motivatie op de werkvloer. In dit artikel lees je enkele tips voor een gezond(er) personeel.

Stimuleer vetverbranding door actief zitten op kantoor

Veel mensen die op een kantoor werken, zitten het grootste deel van de dag. Daardoor beweeg je veel minder dan je zou moeten om gezond te leven. Ook kun je last krijgen van nek- en rugklachten omdat je voor een langere tijd in dezelfde houding zit. Als werkgever is het daarom aan te raden om bezig te gaan met actief zitten. 

Dat is een manier van zitten waarbij je spieren in de onderrug gestimuleerd worden om zich constant aan te spannen. Dit is ideaal want daardoor neemt je lijf automatisch een natuurlijke vorm aan. Door een actieve zithouding aan te meten, verbrand je meer én krijg je minder snel last van lichamelijke klachten.

Zorg voor een gezonde lunch en snacks op werk

Bedrijven waar een grote kantine aanwezig is, beschikken over de mogelijkheid om op locatie te kiezen voor lunch op werk. Naast de standaard broodjes en salades is het hier vaak mogelijk om een vette snack (zoals een kroket of frikandel) te scoren. Het is heus niet erg om af en toe zoiets lekkers te bestellen, maar wanneer de verleiding er is zullen er altijd mensen zijn die het misschien wel dagelijks eten. 

Als werkgever kun je hier een actieve rol in aannemen door te zorgen voor een gezonde hap op werk. Schrap de frituursnacks en ga voor salades, smoothies en gezonde broodjes zodat mensen gestimuleerd worden om gezond te eten. Vraag de huidige cateraar om het aanbod om te gooien of ga in zee met een ander bedrijf dat gespecialiseerd is in smakelijke en gezonde lunches en snacks.

Verantwoord afvallen door wandeling tijdens de lunch

Wanneer je tijdens lunchtijd in een stad loopt, zie je ze regelmatig langs lopen: groepjes mensen met een broodtrommel of een koffie to go in hun handen. Meestal zijn dit mensen die als pauze aan het wandelen zijn om zo hun zittende werk te onderbreken en even een frisse neus te kunnen halen. Zowel bewegen als buiten zijn, is goed voor lichaam en geest.

Wanneer je meerdere mensen onder je hebt werken, is het aan te raden om dit soort wandelingen te stimuleren. Ga er met z’n allen op uit en organiseer een keer een lopende vergadering. Of trakteer je medewerkers tijdens een wandeling op koffie of thee en stimuleer ze om samen naar buiten te gaan. Geef in ieder geval zelf het goede voorbeeld door zelf aan de wandel te gaan tussen de middag.

Kies voor bedrijfsfitness met korting voor personeel

Mensen die gezond zijn, voelen zich vaak energier en gelukkiger. Daarom is het ook aan te raden om te kiezen voor bedrijfsfitness. Dat betekent niet dat je met het hele team tegelijkertijd hoeft te gaan zweten op een hardloopband, maar dat je bijvoorbeeld korting op een sportschool aan kunt bieden. Daarmee stimuleer je je personeel om (meer) te gaan bewegen in het kader van bedrijfsfitness.

Er zijn heel veel sportscholen (en verzekeraars!) die voordeel bieden wanneer je een groep mensen aanmeldt vanuit een zakelijk oogpunt. Dat is dus niet alleen voordelig voor je werknemers maar ook voor jou als werkgever. Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en het Diabetesfonds blijkt dat sportende werknemers zich minder snel ziek melden dan niet-sporters.

Ga voor een jaarlijkse APK bij je werknemers

Tot slot kun je kiezen voor een APK voor werknemers om zo ieder jaar een beeld te krijgen van de gezondheid van je werknemers. Zo’n APK wordt ook wel een gezondheidscheck genoemd en is bedoeld om eventueel vroegtijdig in te kunnen grijpen wanneer je merkt dat er stress wordt ervaren. Het enige dat je moet weten, is dat je als werkgever geen inzicht krijgt in de resultaten van zo’n check.

Een gezondheidscheck is namelijk vooral bedoeld voor de werknemer om zo te kunnen zien hoe gezond zij mentaal en lichamelijk zijn. Met de gegevens die daar uitkomen, kunnen ze zelf of samen met de werkgever aan de slag gaan. In verhouding wordt zo’n APK voor werknemers nog maar weinig aangeboden, terwijl veel mensen het wel prettig zouden vinden om het zo nu en dan te krijgen. Ze komen erachter of ze goed bezig zijn of dat ze wel wat meer mogen bewegen en verantwoord afvallen.GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten