Geosonda voert lab analyses uit in eigen laboratorium

Bij een geotechnisch bodemonderzoek wordt de draagkrachtige kwaliteit van grond op een bouwlocatie onderzocht. Geotechnisch adviesbureau Geosonda bepaalt de hardheid en samenstelling van grond middels sonderingen, handboringen en mechanische boringen voor verschillende soorten bouwprojecten. Bij nieuwbouwprojecten is onderzoek nog belangrijker om te bepalen hoe de grond belast kan worden. De hardheid van grondmonsters wordt dan getest in een laboratorium. Dit doet Geosonda sinds kort in een eigen laboratorium in de vestiging in Breda. Directeur Aad van der Burg legt uit wat hier het voordeel van is.

Efficiëntie in eigen laboratorium

Een bodemonderzoek heeft met meerdere facetten te maken. Sonderen is een goede optie bij projecten waar heipalen in de grond worden aangebracht. Bij andere projecten is extra onderzoek nodig om de hardheid en samenstelling van grond te bepalen. Aad: ‘Zodra er een zettingsberekening nodig is, kun je niet meer met alleen sonderingen uit de voeten. Een goed bodemonderzoek bestaat dan uit sonderingen, boringen en lab analyses van grondmonsters.’ Een lab analyse is vooral relevant wanneer grond bouwrijp gemaakt moet worden, voor het graven van bouwputten voor woningbouw met kelderbouw en voor het beheer van dijken. Voorheen besteedde Geosonda dergelijke lab analyses uit. Nu het bedrijf een eigen laboratorium heeft opgezet, is dat niet langer nodig.

Aad: ‘Het voordeel van een eigen laboratorium is dat je meer gevoel hebt bij het gehele advies. Daarnaast is het vooral een efficiëntieslag, omdat je de resultaten sneller hebt. Het werkt gewoon net even wat gemakkelijker.’ Het adviesbureau voert de meest voorkomende proeven in geotechnisch Nederland uit. Klanten kunnen bij Geosonda terecht voor alle gangbare geotechnische analyses, zoals volumegewichten, samendrukkings-, triaxiaal- en doorlatendheidsproeven. Zusterbedrijf Translab uit België begeleidt Geosonda wat betreft kennis en procedures.

Grondig en gevarieerd onderzoek

Naast een eigen laboratorium heeft Geosonda een uitgebreid machinepark. Daardoor kan het adviesbureau een verscheidenheid aan projecten oppakken. Aad geeft een aantal voorbeelden: ‘We doen vooral veel voor woningbouw, maar kunnen veel meer. We doen onderzoek voor eigenlijk alles wat aangelegd en gebouwd gaat worden. Dus ook voor wegen, viaducten, verkeersbordenportalen, hoogbouw, aanbouwtjes en zelfs voor grafstenen.’ In 2016 is Geosonda onderdeel geworden van de ABO-group. Het bedrijf is daardoor nog veelzijdiger geworden. Aad: ‘Samen met zusterbedrijven ABO-Milieuconsult en Sialtech kunnen we ook milieukundige projecten en grote boorwerkzaamheden aannemen.’

Aad vindt het werk bijzonder gevarieerd: ‘We zitten elke dag ergens anders in Nederland. We gaan als eerste een weiland in en een jaar later staat daar een flat of een bedrijfsgebouw. We werken met een enthousiast team. Een groot deel van het personeelsbestand is al 10 jaar of langer in dienst. Er is momenteel wel ruimte in ons team voor nieuwe sondeer- en boormedewerkers, alsmede werkvoorbereiders en geotechnische adviseurs vanwege de toenemende vraag naar onderzoek. Geosonda groeit nog steeds.’

Auteur: Tamara van den Berge

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten