Gemigreerd naar de cloud: een zorg minder of een zorg erbij?

De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het naar de Cloud brengen van applicaties en daarmee business. De voordelen in termen van schaalbaarheid, beveiliging en innovatiesnelheid zijn enorm. Maar wat heeft cloudmigratie ons gebracht? Is de cloudbelofte ingelost?

Geen IT-feestje

Wanneer we bedrijven deze vragen stellen zijn ze zeer te spreken over aspecten als stabiliteit, beschikbaarheid en schaalbaarheid van het cloudplatform. Ook wordt de aandacht van public cloud vendors voor security geroemd en natuurlijk de snelheid waarmee nieuwe services worden geïntroduceerd. Last but not least wordt het enthousiasme van developers en engineers genoemd die met cloudtechnologie hun hart kunnen ophalen, in tijden van schaarste aan IT talent niet onbelangrijk.

De rechtvaardiging voor bedrijven om te investeren in cloudtechnologie heeft niets te maken met een IT-feestje, maar is een business enabler. De Cloud moet ervoor zorgen dat bedrijven de volle aandacht hebben voor de toegevoegde waarde die ze aan klanten leveren. Helaas zien we bij veel organisaties dat een groot deel van de aandacht uitgaat naar het operationeel houden van de huidige applicaties en infrastructuur. Hierin is winst te behalen door te kiezen voor een set diensten die volledig gebaseerd zijn op public cloudtechnologie.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Door gebruik te maken van de Cloud worden bedrijven op het gebied van security ontzorgd als het gaat om infrastructuur, networking, storage, databases, en cloud services. Oprecht een hele zorg minder! Echter is security van applicaties en data nog steeds een verantwoordelijkheid van de aanbieder van een softwaredienst en niet van de cloud vendor.
Cloud-native applicaties maken gebruik van een selectie aan cloudservices die stuk voor stuk volwassen en relevant zijn. Maar hoe kies je de services die vandaag en morgen het beste passen uit de enorme lijst van opties? Het up-to-date houden van deze kennis vraagt om een cultuur van continu leren en betrokkenheid van een software-partner die hierin ervaring heeft en een gidsfunctie vervult. Het is aan de softwarebouwer om de cloud-bouwblokken in te zetten die het best passen bij de zakelijke uitdagingen van vandaag en morgen.

Plukt u de Cloud vruchten?

Met enige regelmaat spreken we bedrijven die terecht trots zijn op de belangrijke stappen die ze hebben gezet richting of met behulp van de Cloud, maar die nog onvoldoende profiteren van de voordelen die cloudtechnologie met zich meebrengt. Een oorzaak die we vaak tegenkomen is dat het softwarevoortbrengingsproces nog niet is aangepast.
Optimaal gebruik maken van Cloud-native technologie gaat namelijk niet alleen om het operationele proces, maar ook om het development proces. Denk aan source management en geautomatiseerde build, test en deployment pipelines. Ook organisatorisch zijn er consequenties: niet zelden zien we dat er interne afspraken zijn die ervoor zorgen dat release cycles vele malen langer duren dan nodig nu de beveiligde cloudinfrastructuur voorhanden is. Ook voor public cloud geldt dat de introductie van en migratie naar nieuwe technologie nog niet voldoende is om businesswise de vruchten te kunnen plukken.

Managed Cloud diensten

Luminis heeft de afgelopen jaren veel organisaties begeleid in hun transitie naar een cloud organisatie op basis van zowel AWS als Azure. Om vervolgens ook businesswise te profiteren van deze migratie heeft Luminis een set diensten ontwikkeld. Deze diensten garanderen een veilige en kostenefficiënte cloudbasis voor innovatie, die up-to-date blijft en meegroeit met uw business. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Rene Janssen via 06 215 03 555 of rene.janssen@luminis.eu

Google search engine
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten