De rentes stijgen de laatste weken snel. Waar de Nederlandse kapitaalmarktrente (10 jarige staatsobligatie) de laatste jaren regelmatig onder de -0,5% noteerde, staat deze benchmark rente momenteel bijna 1% hoger. De belangrijkste reden: de inflatie is opgelopen tot ongeveer 6% – het hoogste niveau in bijna 40 jaar.
De stijgende marktrentes hebben ook gevolgen voor de rente op leningen voor particulieren en zakelijke leningen: geld lenen wordt snel duurder.
Leenrente voor particulieren
Er is een duidelijk verschil tussen de hypotheekmarkt en de markt van consumptieve leningen. De hypotheekrentes reageren vrijwel altijd snel op een stijgende of dalende kapitaalmarktrente. Verstrekkers van persoonlijke leningen reageren doorgaans met een behoorlijke vertraging.
Hypotheekrente
Eind 2021 bereikten de hypotheekrentes hun (voorlopige?) laagste niveau ooit. De rente voor de meest populaire rentevaste periode van 20 jaar daalde tot net boven de 1%. Voor hypotheken waarbij de rente voor 10 jaar vastgezet wordt kwam de rente zelfs tot onder de 1% uit.
De laatste weken wordt er dagelijks een groot aantal renteverhogingen doorgevoerd door de hypotheekbanken. De hypotheekrentes zijn in een paar weken tijd een paar tienden gestegen. Historisch gezien zijn de rentes nog steeds extreem laag, maar een dergelijke snelle rentestijging is op de hypotheekmarkt al bijzonder lang niet meer voorgekomen.
Consumptieve lening
De rentes op consumptieve leningen zijn wat minder gevoelig voor de ontwikkelingen op de rentemarkten. Toch verschijnen ook op de leenmarkt de eerste renteverhogingen. Zeker als de marktrentes verder gaan stijgen zullen we de extreem lage rentes op persoonlijke leningen binnenkort ook verleden tijd zijn.
Rente voor zakelijk lenen
Met het stijgen van de marktrentes wordt de prijs voor geld voor banken hoger. De stijgende inflatie en rente zullen dan ook zeker gevolgen hebben op de markt van zakelijke leningen. Bij zakelijk lenen is het echter veel lastiger om de gevolgen ook daadwerkelijk te zien. Een zakelijke lening is meestal maatwerk, de meeste traditionele banken publiceren geen zakelijke leentarieven.
Fintech voor kortlopende- en overbruggingsleningen
De laatste jaren worden best veel zakelijke leningen afgesloten bij “nieuwe aanbieders” in plaats van traditionele banken. Deze nieuwe aanbieders komen vaak uit de fintech hoek en richten zich vooral op de wat kleinere leenbedragen en zakelijke leningen met relatief korte looptijden.
Bij deze aanbieders gaat het meer om een snel en eenvoudig proces dan om de laagste rente. Vaak worden behalve rente ook nog aanvullende kosten in rekening gebracht. Een zakelijke lening bij de traditionele banken is veelal een langdurig en tijdrovend proces. Het proces bij deze geldverstrekkers is vaak snel en eenvoudig, maar daar staan meestal wel relatief hoge rentes en kosten tegenover. Het stijgende renteniveau heeft hier dan ook minder invloed dan bij goedkoper geld lenen.