Gebruiksvriendelijke technologie in tweedehands machines

Bij MK Gilze geven ze gebruikte verpakkingsmachines een tweede leven. Deze machines worden helemaal op maat gereviseerd en opnieuw opgebouwd naar wens van de klant. De programmeurs van MK Gilze ontwikkelden in de afgelopen jaren hun eigen software voor de besturing van deze machines. Deze software bevalt zo goed, dat klanten vaak vragen het besturingsprogramma ook op de rest van hun machinepark toe te passen.

“Onze besturingssoftware is zo opgebouwd dat we die op iedere verpakkingsmachine die wij nieuw maken of reviseren kunnen gebruiken”, vertelt Nick Hoefs, sr software engineer bij MK Gilze. “Of het nu gaat om een verpakking voor afbakbroodjes of voor corona testwattenstaafjes, wij kunnen onze software zo configureren dat de machine exact doet wat de klant wil. Als programmeur vind ik het mooi dat we dit vanaf scratch helemaal zelf hebben opgebouwd. Het is altijd weer een uitdaging om iets te verzinnen dat goed werkt. Dat gaat vaak veel verder dan alleen softwareontwikkeling. Je moet ook verstand hebben van elektra en mechanica, om te begrijpen wat je moet programmeren. En dan is het heel leuk om te zien dat zo’n machine, op basis van het stukje code dat jij hebt geschreven, precies datgene doet wat jij had bedacht.”

Overzichtelijke schermen

Ze worden er bij MK Gilze vaak om geprezen: de gebruiksvriendelijke software, waardoor de machines gemakkelijk te bedienen zijn. “Wij werken met een hoofdscherm met daarin een overzichtsfoto van de machine met alle stations die de klant op dat moment in werking heeft”, legt Nick uit. “Als je bijvoorbeeld op het werkstation ‘sealen’ klikt, dan zie je in één oogopslag alle instellingen voor het sealen. Ook zijn er op het hoofdscherm een aantal mogelijkheden die de klant zelf kan configureren. Wil hij bijvoorbeeld op een bepaalde positie steeds de machinesnelheid zien of het aantal gemaakte slagen, dan kan hij dat zelf instellen. Wij horen vaak terug dat het heel overzichtelijk is en dat je daardoor snel en eenvoudig kunt navigeren.”

Leren van feedback

Zijn er dingen binnen de besturing van de machine die de klant graag anders wil, dan wordt dat aangepast in de software. “Wij leren dan ook weer van dit soort feedback. En als wij vinden dat het echt een optimalisatie is, dan voeren we zo’n aanpassing ook meteen door op onze andere machines.”

Toevoegen van talen

MK Gilze is in de laatste jaren fors gegroeid. De vraag naar verpakkingsmachines in zowel de food als de farmaceutische branche nam flink toe. Ruim de helft van de orders gaat tegenwoordig naar bestemmingen buiten de Benelux, zelfs naar Mexico en Australië. “We hebben inmiddels zo’n 20 talen moeten toevoegen binnen onze software”, vertelt Nick. “Alles wat op de displays van de machines is te lezen, moet in de taal van het betreffende land worden omgezet. Dit doen we in nauwe samenwerking met de klant, zodat we uiteindelijk een versie hebben die door lokale mensen, die met onze machines werken, goed wordt begrepen.”

Toekomstige ontwikkelingen

Machines genereren veel data, die worden opgeslagen in het besturingssysteem, maar waar verder nog niet veel mee wordt gedaan. Denk aan informatie over temperaturen, vacuüm- en gaswaardes. “We krijgen van steeds meer klanten de vraag om die data beschikbaar te maken. Dat is een stap waar we nu hard aan werken. Je kunt die data ook inzetten voor het voorspellen van het onderhoud aan de machine of het tijdig vervangen van onderdelen.”

Ook het online maken van de machine performance is in volle ontwikkeling. “Daarmee kan een operator of leidinggevende op zijn mobiel inloggen op de machine. En vanaf afstand meekijken.”

Vriendengroep zoekt uitbreiding

Voor al deze nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen is MK Gilze op zoek naar programmeurs, maar ook naar mensen voor de machine- en panelenbouw. “Wij werken met een leuk, jong team. Het voelt bijna als een vriendengroep. Spreekt je dat aan en hou je van uitdaging in je werk, dan moet je zeker eens kennis komen maken!”

Auteur: Dianne Huijskens

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten