Gebrema zet in op gerecyclede materialen voor hoogwaardige plastic producten

Kunststofspuitgietbedrijf Gebrema maakt hoogstaande plastic producten die lang meegaan. Het bedrijf wil nu nog meer gaan inzetten op het gebruik van gerecyclede materialen voor het produceren van kunststof producten.

Het kunststofspuitgietbedrijf Gebrema heeft de slogan ‘excellence in plastics’. En dat is niet voor niets. Het bedrijf produceert hoogwaardige kunststof producten. Plastic wordt meestal niet geassocieerd met duurzaamheid, maar de producten van Gebrema worden juist gemaakt om lange tijd mee te gaan.

Dak vol zonnepanelen

Steeds duurzamer worden, dat is een doelstelling van het bedrijf. Als kunststofspuitgieterij verbruikt Gebrema veel elektriciteit. In 2021 heeft het bedrijf daarom het dak vol laten leggen met 804 zonnepanelen. Deze leveren 330.000 kilowatt per jaar op en dat al is eenderde van de benodigde elektriciteit om te kunnen draaien. Verder is het bedrijf bezig met het monitoren van het stroomverbruik om te kijken of dit in de toekomst nog duurzamer kan.

Gerecyclede materialen

Gebrema heeft veel klanten uit de ventilatie-industrie. Het bedrijf onderzoekt nu of het mogelijk is om gerecyclede grondstoffen te gebruiken. Bij veel klanten is de wens dan ook steeds vaker om producten met ander materiaal te vervaardigen dan uit olie gemaakte grondstof.

En dat is een mooie, maar ook pittige uitdaging. Voor de ventilatie-industrie is het heel belangrijk dat er geen luchtverlies plaatsvindt, dat er geen kiertjes in het materiaal zitten en dat het geen sterke geur heeft. Bij gerecyclede grondstof heb je niet altijd dezelfde kwaliteit; zeker als het gaat om post consumer waste.. Vaak is dat niet te merken in het product, maar in elke batch kan een klein verschil zitten en dat kan voor (maat)kritische producten teveel zijn. Het product moet natuurlijk voldoen aan de eisen van de klant en dat is helaas niet altijd te waarborgen..

Samen met de klant op zoek naar duurzame oplossingen

Gebrema maakt het verschil in hoe het bedrijf met klanten meedenkt over de gewenste producten. In co-creatie denkt het bedrijf samen met de klant uit hoe het product het beste vervaardigd kan worden en adviseert daarin. Bijvoorbeeld hoe iets met gerecyclede kunststof kan worden gemaakt door enkele elementen aan te passen. Er wordt altijd gezocht naar een passende oplossing. En hoe mooi is het, als dat ook een duurzame oplossing kan zijn.

Ter aanvulling een voorbeeld waarbij wij op verzoek van een klant een geheel van biologisch materiaal een plankje produceren voor een geursetje dat in de keuken of ergens anders in huis geplaatst kan worden. Materiaal waar nog weinig kennis van is over wat het doet in het spuitgietproces en wat eventuele nadelige gevolgen kunnen zijn voor machine en matrijs.

https://gebrema.nl

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten