Hierbij moet je denken aan technieken als robotica, sensoriek, PLC’s, augmented en virtual reality, digital twin, Internet of Things en 5G. Studenten en werknemers gaan hier trainingen en opleidingen volgen. Ondernemingen testen er hun producten en processen voordat ze de markt op gaan.
Het initiatief om de CPF naar ons land te halen komt van Gate2 en Midpoint Brabant, de economische ontwikkelorganisatie van ondernemingen, onderwijs en overheden in Midden-Brabant. In dit traject werken zij nauw samen met onder meer de Duitse producent Festo, Avans Hogeschool, ROC Tilburg, Curio West-Brabant, Ericsson, Hoppenbrouwers Techniek, Fujifilm, Rabobank, SBHO en de negen gemeenten van regio Hart van Brabant. Ook andere onderwijsinstellingen en innovatieve mkb-bedrijven kunnen deelnemen. De CPF sluit aan bij de ambitie van Brabant om tot de internationale top van de high tech maakindustrie te blijven horen.
Pierre van Kleef, directeur Gate2 en programmamanager Midpoint Brabant Smart Industry: “In deze regio zit veel maakindustrie. Voor het mkb is het niet altijd mogelijk om te investeren in dit soort nieuwe productietechnieken. Binnen de CPF brengen we bedrijven en onderwijs bij elkaar om de benodigde kennis te ontwikkelen en productontwikkeling te onderzoeken. Hier kun je fysiek ervaren of bijvoorbeeld robotisering in het proces zorgt voor een versnelling of verbetering van de productie. Binnen de eigen fabriek is dat niet altijd mogelijk. Je kunt niet even een productieproces stilleggen,
alles ombouwen om een experiment te testen en dan weer alles aanpassen. Hier kan dat wel.”
De nieuwste technologieën
De CPF is een fysieke digitale ‘minifabriek’ met diverse processen zoals aanvoer, productie, assemblage en afvoer. De volledig geautomatiseerde simulaties van praktijksituaties kunnen 24/7 doordraaien en zijn op afstand te besturen en monitoren. CPF staat bol van staaltjes van de nieuwste techniek. Zo kun je met een digital twin (‘digitale tweeling’) het productieproces vooraf en locatieonafhankelijk helemaal uitdenken. En maken robots zonder tussenkomst van mensen binnen enkele minuten een compleet prototype van een mobiele telefoon.
Lees het complete artikel op de website van Midpoint Brabant.