Frigo houdt niet alleen het hoofd koel

Van een vrieshuis naar een totaaloplossing in temperatuur-gecontroleerde foodlogistiek. Dat is in een notendop de ontwikkeling die Frigo uit Breda sinds het begin van deze eeuw heeft doorgemaakt. Met als kernwaarden kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid is Frigo in binnen- en buitenland uitgegroeid tot een logistieke alleskunner. Dat wil echter niet zeggen dat Frigo op zijn lauweren gaat rusten, integendeel. “Er is voor ons nog een hele wereld te winnen”, stelt Business Development Director Erik Janse vol ambitie.

Frigo beschikt in Breda over 3 warehouses maar is ook in een vergevorderd stadium met de bouw van een warehouse in Moerdijk, nog geen 20 kilometer verderop. Dat is al grotendeels operationeel en wordt de nieuwe uitvalsbasis van het bedrijf, inclusief hoofdkantoor. Met de ruimte in Breda en Moerdijk beschikt Frigo straks over een indrukwekkend totaal van 85.000 palletplaatsen. Daarmee bloeit Frigo Warehousing als nooit tevoren. “Wat wij hier hebben is vrij uniek”, weet Erik Janse. “We kunnen op alle temperaturen opslaan: van ambient via koel tot diepvries. En dan bieden we ook nog eens een breed pakket aan Value Added Logistics.”

Multimodaal

Naast Frigo Warehousing is er ook Easyfresh. “Een wereldwijd agentennetwerk, voor het coördineren van alle import- en exportstromen voor onze klanten”, verduidelijkt Janse. “Een pakketje naar de maan wordt lastig, maar voor de rest doen we álles.” De laatste tak van Frigo is Frigo Forwarding, voor transporten van food en food-gerelateerde producten door heel Europa, van Ierland tot Turkije. Janse benadrukt dat de focus daarbij zoveel mogelijk op multimodaal ligt: “Zo min mogelijk via de weg dus. We hebben een eigen vloot van meer dan 200 45 foot containers. Die gaan op containerschepen naar landen als Engeland, Ierland, Noorwegen en Spanje.” In alle landen wordt voor het rijden gewerkt met lokale partners. “Bij vers fruit speelt de tijdsdruk mee. Dat vervoeren we dus altijd over de weg. We bekijken per product: wat kan multimodaal en wat niét.”

Moerdijk

Het zwaartepunt van de activiteiten van Frigo verschuift komende tijd dus naar Moerdijk. Daar krijgt het bedrijf ook de beschikking over een eigen kade. De nieuwe locatie moet het mogelijk maken om als zelfstandig keurpunt te gaan fungeren. Daarover lopen de contacten met de NVWA al. In 2024 wil Frigo ook alle seinen op groen hebben voor de visserij, die dan in Moerdijk kan aanleggen en van daaruit ladingen kan vervoeren naar hun bestemming. Dan hoeft er daarvoor niet meer te worden uitgeweken naar Rotterdam. “Wij zijn klaar voor de toekomst”, weet Janse. “Wij kopen niet in, wij verkopen niet, wij doen uitsluitend aan logistiek. Daar hebben we ons in bewezen, met goede mensen, korte lijntjes en een lage drempel. Wij zijn zo flexibel mogelijk naar de klant. Die wil maatwerk en dat krijgt ie.”

Foto René Schotanus
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten