Fortune Coffee regio Breda maakt MVO tastbaar

Zakelijke koffieleverancier Fortune Coffee regio Breda levert goede, duurzame koffie. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen komt terug in de 5 beloftes van de franchiseformule. Landelijk zet de franchisegever mooie stappen en in de regio wordt de belofte ook waargemaakt. Robbie van Meggelen, eigenaar van Fortune Coffee regio Breda, deelt een aantal mooie voorbeelden.

Een betere toekomst in Oeganda

In 2010 is Fortune Coffee gestart met het sponsoren van koffieplanten in Oeganda. De boeren en boerinnen werken daar hard aan een betere toekomst voor hun gezinnen. Betty Kalimi staat voor Fortune Coffee symbool voor deze succesvolle Oegandese ondernemers. Er is zelfs een koffiemelange naar haar vernoemd: de Kalimi-koffie. Van elke verkochte zak Kalimi-koffie doneert Fortune Coffee een deel aan de Oegandese boeren, zodat zij zichzelf en hun plantages kunnen blijven ontwikkelen.

Fortune Coffee

Recyclen van koffiedik

De zoektocht om meetbaar impact te maken op het gebied van duurzaamheid heeft enkele jaren geduurd, maar Fortune Coffee regio Breda is er inmiddels dagelijks mee bezig. Het bedrijf zamelt koffiedik in bij klanten en laat dit vervolgens verwerken tot biobrandstof. Een jaar geleden begon Fortune Coffee regio Breda met een groene container, met een inhoud van ongeveer 40 kg, maar die werd al snel te klein. Er worden steeds grotere volumes verwerkt en er wordt continu opgeschaald.

Robbie is erg enthousiast: ‘Ik ben ervan overtuigd dat een project als dit alleen werkt als je erin gelooft. En dat doen we! We houden zelf niets over aan het ophalen van koffiedik. Sterker nog: het kost ons tijd en geld om dit te doen. We geloven erin, omdat we MVO op deze manier tastbaar maken.’

Efficiëntie op de weg

Om de CO2 uitstoot te verminderen is Fortune Coffee regio Breda sinds kort begonnen met een aanpassing van de bezorgfrequentie. De ideale frequentie is gevonden na een analyse van het koffieverbruik bij de klanten. Door leveringen goed op elkaar af te stemmen, worden er minder kilometers gereden. Daarnaast kunnen adviseurs extra snel schakelen als er nood aan de man is. Een win-winsituatie dus!

Toch zou het nog beter kunnen. Robbie vertelt dat hij al een aantal keer getest heeft met elektrische bussen: ‘Helaas is de range van de elektrische Sprinters nog niet groot genoeg voor ons. Het mag niet zo zijn dat onze service eronder lijdt, omdat wij onze bussen tussentijds moeten opladen. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en hebben goed contact met onze Mercedes dealer. Ik geloof erin dat dit de toekomt voor ons is.’

Robbie blijft in ieder geval kritisch kijken naar de dienstverlening van Fortune Coffee regio Breda. Een duurzame oplossing kan heel simpel zijn, je moet er alleen voor open staan.

Auteur: Tamara van den Berge

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten