For Suppliers maakt gegevensoverdracht in de bouw efficiënter en betrouwbaarder

For Suppliers ontwikkelde een platform voor de bouwsector om gegevensoverdracht efficiënter, sneller, eenvoudiger en betrouwbaarder te maken. Voor opdrachtgevers en onderaannemers kost het veel tijd en rompslomp om alle benodigde papieren, documenten en certificaten te verzamelen en aan te leveren.

En dat bij ieder project opnieuw. Directeur en eigenaar van For Suppliers Dennis Mattijssen: “Via ons platform hoeven partijen maar één keer alle gegevens aan te leveren. Wij zorgen ervoor dat alles actueel blijft en bij de opdrachtgevers terecht komt.” Oost NL ondersteunt For Suppliers onder meer via het programma De Groeiversneller en bracht de ondernemer in contact met een ondernemerscoach, uit het Business Angels Netwerk van Oost NL.

Alle gegevens actueel en veilig

Bouwbedrijven, (onder-)aannemers en leveranciers moeten veel ‘papieren’ uitwisselen vóór een project van start kan gaan. Denk aan ISO-certificaten, G-rekening, verzekeringen, KvK- en BTW- nummers en de zogenoemde veiligheidsladder. Vanaf 2022 is de veiligheidsladder verplicht voor aanbestedingen in de bouw: een beoordelingsmethode om onveilige situaties te voorkomen. “Ook VCA-certificaten, voor veiligheid, gezondheid en milieu worden steeds belangrijker. Zonder mag je de bouwplaats niet meer op. Wij waarborgen dat alle partijen de juiste papieren hebben en er zo veilig gewerkt kan worden.” Mattijssen zette For Suppliers in 2018 op, inmiddels delen duizenden onderaannemers en leveranciers door heel Nederland hun data via het platform. “Wij checken alles en houden het up to date. We sturen bijvoorbeeld reminders: ‘Denk je eraan dat je document binnenkort verloopt?’ En alles is natuurlijk veilig opgeslagen.”

Ondersteuning Oost NL

Al googelend kwam Mattijssen bij Oost NL terecht: ”Het contact met Oost NL was heel goed. Ze hielpen mij met het aanscherpen en verrijken van mijn businessplan en het ‘investor ready’ maken. Ik twijfelde hoe ik verder wilde, of ik zou kiezen voor aandeelhouders of een lening. Oost NL heeft mij ondersteund bij die keuze, en later bij een leningaanvraag.” Die aanvraag werd gehonoreerd en met de lening kon Mattijssen het platform verder ontwikkelen en groei realiseren.

Ook ontving For Suppliers een voucher van het programma De Groeiversneller. Daarmee schakelde Mattijssen de expertise in van een bedrijfsadviseur. “Bij alle keuzes die ik moet maken kan ik hem advies vragen en dat is heel prettig. Ik vind het belangrijk om met iemand te kunnen sparren. Als zelfstandige ondernemer is er niemand die je tegenspreekt. Juist dan is het goed iemand te hebben die tegengas durft te geven, een coach die zelf ook ondernemer is geweest.”’

‘Ik raad iedere ondernemer een coach aan’

Mattijssen kan iedere ondernemer een coach aanraden: “Niet alleen voor starters, juist ook voor mensen die al heel lang in het vak zitten. Je zit in een vast stramien. Een eigenschap van ondernemers is dat ze eigenwijs zijn, en dat moet natuurlijk ook, maar het gevaar is dat je te veel je eigen pad bewandelt. Het is goed om de mening te horen van een buitenstaander. Voor eigen personeel is dat soms wat lastiger.”

For Suppliers nam ook deel aan het Market Readiness Program: “Een programma dat heel goed is voor ondernemers die met een idee rondlopen en denken wat nu? Ik was al verder en had al een eerste klant, maar ik heb er zeker wat aan gehad.”

Platform ook voor kleine bedrijven

For Suppliers is niet alleen geschikt voor grote ondernemingen. Mattijssen: “Neem bijvoorbeeld een metselaar die zzp’er is, die wil gewoon werken op de bouwplaats en geen gedoe met administratie. Wij nemen hem alle rompslomp uit handen.” Een ander voordeel voor kleine partijen is dat opdrachtgevers de facturen niet vasthouden omdat de ‘papierhandel’ niet op orde is.

Van geklaag tot oplossing

Mattijssen werkte jarenlang bij een financiële organisatie die actief is in de bouwbranche. Daar hoorde hij veel opdrachtgevers, onderaannemers en leveranciers klagen dat het zoveel energie kost om steeds maar weer al die documenten met elkaar te delen. Dat was aanleiding voor Mattijssen om een oplossing te bedenken. En de kosten om deel te nemen? “Ik zeg altijd tegen bedrijven: Als jouw inkoper ook maar één telefoontje pleegt naar één onderaannemer om gegevens op te vragen, kost je dat al meer dan wanneer je het via ons platform regelt.” Voor de toekomst hoopt Mattijssen dat “alle gegevens in de bouw tussen onderaannemers en opdrachtgevers via For Suppliers loopt.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Oost NL
Oost NLhttp://www.oostnl.nl
In opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat versterken wij de regionale economie. We laten ondernemers die bijdragen aan maatschappelijke oplossingen duurzaam innoveren, investeren en internationaliseren.

Meer berichten