Financieel advies aan je werknemers; wel of niet doen?

Op de werkvloer wordt veel gedeeld, we brengen immers veel tijd met elkaar door. Van een Kerstfeest tot geboorteverlof, alles komt voorbij. Het verschilt per persoon hoe en wat je wilt delen met elkaar. Sommige mensen delen niets, anderen delen tips over bijvoorbeeld het veilig kopen van crypto via bitsoft 360. De verhouding tussen collega’s is daarnaast daadwerkelijk nog wel een andere dan tussen leidinggevende en werknemer. Door de verticale verhouding en besluiten die een leidinggevende kan nemen is een werknemer niet altijd bereid alles te delen, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Op ongevraagd advies zit een werknemer in veel gevallen niet te wachten. Toch kan het soms raadzaam zijn om dit wel te doen, bijvoorbeeld op financieel gebied. Of je dit wel of niet moet doen? En wanneer wel of niet? Hier de voors- en tegens op een rij.

Wél financieel advies

Je wilt natuurlijk niet dat je werknemers geldstress of geldproblemen ervaren. Je kunt ze echter niet voor alles behoeden. Vergelijk het met het aanbieden van gezondheids- en leefstijladvies. Je kunt vrijblijvende tips geven en gratis programma’s aanbieden, maar daar stopt ook wel de verantwoordelijkheid. Je bevindt je namelijk al snel op het ‘bemoeizuchtige’ terrein. Wat je op financieel advies wel kunt doen zijn fiscaal vriendelijke spaarplannen, voordelen of suggesties doen. Denk aan een extra pensioenregeling, het opsparen van een klein deeltje salaris tot een 13e maand of het bijleggen in een andere financiële regeling. Ook het bieden van een noodfonds wanneer mensen in de problemen komen en ze daaruit een lening met lage rente verschaffen is een mooi financieel hulpmiddel.

Geen financieel advies

Naast bovenstaande hulpmogelijkheden is het niet aan te raden je collega’s te voorzien van ongevraagd en (wellicht vrij dwingend) advies. Iedereen is vrij in de eigen keuzes en afwegingen die hij of zij maakt. Ook wanneer je als werkgever wel weet van financiële problemen is het nog steeds niet aan jou om hier iets van te zeggen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er beslag op een salaris wordt gelegd. Zeg hier niets van, maar handel zoals een bewindvoerder of deurwaarder je vraagt te doen en laat het verder bij de werknemer.

Kortom, ongevraagd financieel advies geven is geen goed idee wanneer het om de werkgever/werknemer verhouding gaat. Voordelige regelingen en hulp aanbieden is dat dan weer wel. Uiteraard is deelname óók dan een persoonlijke keuze waar de werknemer zelf voor de volle honderd procent achter moet staan. En als het goed is, merk je dat als werkgever snel genoeg!

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten