Facturatie uitbesteden vs zelf factureren

Als ondernemer sta je voor talloze keuzes. Eén van die keuzes is hoe je omgaat met je facturatie. Kies je ervoor om alles zelf te regelen, of ga je voor het uitbesteden van je facturatie? In dit artikel duiken we in de voor- en nadelen van beide opties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die het beste past bij jouw bedrijf.

1. Zelf factureren

Voor veel ondernemers voelt zelf factureren als een natuurlijke stap. Je behoudt de controle over het volledige proces: van het opstellen van de factuur tot het opvolgen van betalingen. Het is de do-it-yourself mentaliteit die ondernemers aanspreekt. Je bepaalt zelf wanneer en hoe je factureert, wat je een gevoel van vrijheid geeft. Echter, deze vrijheid komt met een prijs. Het vraagt tijd en energie om alle administratieve taken correct en tijdig af te handelen.

2. Factoring

Wat is nou precies de factoring betekenis? In essentie is het een slimme financiële zet. Bij factoring draag je jouw openstaande facturen over aan een gespecialiseerd bedrijf, dat vervolgens direct een groot deel van het factuurbedrag aan jou uitkeert. Dit biedt onmiddellijke liquiditeit en neemt het wachten op klantbetalingen weg. Het voordeel? Jij kunt je concentreren op ondernemen, terwijl het factoringbedrijf de debiteurenadministratie voor zijn rekening neemt. Factoring betekent dus niet alleen snellere cashflow, maar ook meer rust aan je hoofd en tijd om te ondernemen.

3. Kostenoverwegingen

Wat betreft kosten is het belangrijk een afweging te maken. Zelf factureren lijkt op het eerste gezicht goedkoper, maar de tijd die je eraan besteedt, kan je ook in het uitbreiden van je bedrijf steken. Aan de andere kant brengt factoring kosten met zich mee. Je betaalt een vergoeding aan het factoringbedrijf voor de dienstverlening. Het is een kwestie van prioriteiten stellen: bespaar je kosten door zelf te factureren, of investeer je in tijd en groei door te kiezen voor factoring?

4. Flexibiliteit

Zelf factureren geeft je de flexibiliteit om je eigen tempo te bepalen, terwijl factoring je flexibiliteit biedt in liquiditeit. De keuze tussen zelf factureren en factoring hangt af van jouw ondernemersdoelen en de mate van controle die je wilt behouden. Bedenk wat voor jouw bedrijf het beste werkt. Wil je over een aantal jaar een veel groter bedrijf hebben staan, dan is de investering in factoring het waarschijnlijk wel waard.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten