Estax Techniek bouwt door met tweede generatie

Niek van den Heuvel is opgegroeid in een wereld van techniek. Al op jonge leeftijd was hij te vinden in de werkplaats van zijn vader. Het duurt nu niet lang meer, voordat hij het stokje overneemt van zijn vader bij Estax Techniek in Oss. “Dat is voor mij vanzelfsprekend.”

Bedrijven uit de top van de procesindustrie, en ook die daaronder, vertrouwen op de expertise van Estax op het gebied van RVS-maatwerk. De engineers van het bedrijf zetten vol in op alle aspecten van machinebouw. Dit ervoor dat er de efficiency en bedrijfszekerheid voor klanten wordt geoptimaliseerd.

De complexiteit van de producten loopt uiteen. Een machine die medicijnen voor de pharma-industrie maakt, moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen. “We werken uitsluitend met roestvrij staal. Bij vermenging met andere kleuren is er kans op erosie of verkleuring.” Een belangrijk specialisme van Estax is orbitaal lassen. Een geautomatiseerde vorm van TIG-lassen waarbij hoogwaardige pijpverbindingen worden gemaakt.

Naar de achtergrond

Huidig eigenaar Ruud van den Heuvel (62) liep al een tijdje met het idee rond zijn bedrijf officieel aan zoon Niek (32) over te dragen. “Inmiddels hebben we het traject gestart. Dit jaar word ik 63. De komende tijd verdwijn ik steeds meer naar de achtergrond en neem ik geen taken meer over. Natuurlijk blijf ik helpen waar ik kan, ik trek echt niet zomaar de deur achter me dicht”, vertelt hij lachend.

Creatief zijn

Ruud startte zijn bedrijf in 1993 vanuit huis en verhuisde Estax Techniek al snel naar een groter pand aan de Dommelstraat in Oss. In 2005 besloot hij zelf een nieuw pand te laten bouwen, aan de Gasstraat Oost. Daar werken nu 25 tot 30 mensen. Het leuke aan zijn werk vindt hij de mogelijkheid tot creativiteit. “Telkens pakken we nieuwe projecten op die we op een goede manier vorm geven. We kijken naar problemen die je in een project kunt tegenkomen en vinden een oplossing.”

Voorbereiding

De opgroeiende Niek mocht in zijn jeugd soms al meehelpen met het afzagen van onderdelen, boren en het lassen van eenvoudige onderdelen. Voordat hij fulltime zijn vader in het bedrijf ging versterken, deed hij ervaring op bij Organon in Oss. Tijdens zijn opleidingen leerde hij onder andere hoe je mensen op de werkvloer begeleidt en hen betrokken en positief gestemd houdt. Bij Organon was hij degene die machines weer aan de praat kreeg bij een storing. Later werd hij coördinator werkvoorbereider. Terwijl hij een team van ± acht monteurs aanstuurde, kon hij zich steeds beter voorbereiden op het werk als toekomstig eigenaar van Estax Techniek.

Lean

Of hij een duidelijk beeld heeft bij de toekomst van het bedrijf? Absoluut. Al langere tijd is hij bezig met een nieuwe opzet voor de werkplaats en het kantoor. Estax Techniek werkt nu volgens het 5S-systeem. Dit houdt in dat de huidige manier van werken wordt aangepast. Dat moet onder andere minder voor minder verspilling en vervuiling zorgen. Het 5S-systeem is onderdeel van Lean Management en bekijkt vanaf de werkplek waar ruimte is voor verbetering. Bij Estax Techniek wordt ook naar de huidige manier van planning gekeken. “We willen nog beter anticiperen, zodat we ook door kunnen plannen op het moment dat we een spoedklus krijgen.”

Herkenbaarheid

Ruud vertelt: “Het vertrouwen van klanten in Estax is groot. Voor hen is het belangrijk dat we op de hoogte zijn van regelgeving en precies weten hoe we zaken moeten oppakken. De juiste oplossing ligt er niet meteen, we creëren iets herkenbaars voor de klant zodat er een praatplaatje ligt. Samen werken we naar een oplossing die werkzaam is voor de klant en die wij kunnen produceren.”

Digitale databank

Ieder project is gedigitaliseerd. “Zo kan ook de klant voor wie we eerder iets hebben gemaakt en die nu een kleine aanpassing nodig heeft, weer bij ons terecht. Alleen al voor Organon staan 10.000 tekeningen in ons systeem waar we op kunnen terugvallen.” Niek sluit af: “Wij zijn geen toeleverancier voor klanten, maar zij zien onss veel meer als een onderdeel van hun bedrijf. Dat heeft ook te maken met de betrokkenheid bij ieder project. We kijken altijd of er nog technische verbeteringen mogelijk zijn. Op basis van dit wederzijds vertrouwen bouwen we de komende decennia verder. ”

Auteur: Carline Klijn – van Best

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten