EPS dankzij flexibiliteit grote steunpilaar voor bouwwereld

Bouwbedrijven kiezen al lang niet meer standaard voor houten of stalen oplossingen bij de realisatie van een nieuwe constructie. Het gebruik van EPS is goedkoper en ongelooflijk flexibel. De La Roy Isolatie & Design helpt klanten aan deze flexibele toepassingen. Directeur Erik van den Eijnde: “Met EPS kun je het zo gek niet bedenken of wij realiseren het.”

EPS is vormvrij en kan in iedere gewenste vorm worden bewerkt met een frees- of snijmachine. Bij De La Roy schakelen medewerkers veelvuldig met mensen uit de grond- weg- en waterbouw. De La Roy heeft namelijk innovatieve oplossingen voor betonnen constructies, met bekistingen voor pijlers, landhoofden en zijwangen voor bruggen. “Wanneer je een brugdeel volstort met beton, kan de brug te zwaar worden. Daarom wordt regelmatig gekozen voor EPS-blokken die de brugdelen op elkaar laten aansluiten.” Een toepassing van EPS maakt het ook mogelijk complexere vormen te realiseren. “Met een houten mal is dat een stuk lastiger. En nu hout zo duur geworden is heeft EPS nog meer voordelen”, weet Van den Eijnde.

Wensen van de architect

Architecten hebben steeds specifiekere wensen bij de realisatie van het door hen ontworpen project. De mogelijkheden van EPS spelen goed in op die wensen en dat merkt ook De La Roy. Geen vorm te gek of het kan met EPS worden gerealiseerd. Een prettig gegeven voor opdrachtgevers in de bouwsector, die het met slinkende marges en investeringsrisico’s momenteel moeilijk hebben.

Glooiende gevel

“De EPS-delen die wij in een bepaalde vorm leveren, worden voor 99 procent afgewerkt met steenstrips. “Dat is een mooie combinatie en daarbij voldoende brandwerend.” Een goed voorbeeld is de gloednieuwe gevel van de Pathé bioscoop in Leeuwarden, die een glooiende gevel kent. De mogelijkheid een houten of stalen mal te gebruiken is er wel, maar die betaalt zich pas uit bij herhaaldelijk gebruik van de mal. Dat is zonde, wanneer het om een eenmalige toepassing van een origineel ontwerp gaat.

Eigen woningbouwsysteem

Samen met zusterbedrijf Unibouw werkt De La Roy aan een woningbouwsysteem. Met de introductie van het systeem hoeven bouwbedrijven niet los van elkaar telkens met nieuwe oplossingen te komen. “Wanneer je iedere keer op eigen houtje iets nieuws aan het bedenken bent, gaat dat gepaard met de nodige kosten. We zijn al in een vergevorderd stadium, binnenkort kunnen we er meer over vertellen.”

Duurzaam

Zijn de EPS-oplossingen eigenlijk wel voldoende duurzaam voor de bouwsector? Daarover bestaat bij Van den Eijnde geen twijfel. “De toepassing is recyclebaar en kan honderd procent worden hergebruikt. Het materiaal behoudt zijn eigenschappen, ook na tien jaar.” Het materiaal is brandvertragend gemodificeerd.

Samen tot de gewenste vorm komen

Kom bij twijfel over de juiste toepassing vooral langs in de showroom in Gemert, adviseert Van den Eijnde. Hij raadt klanten altijd aan bij een probleem of vraagstelling rechtstreeks contact op te laten nemen. “Hoe complexer de vorm, des te interessanter het wordt voor ons. EPS kent zoveel mogelijkheden die nog niet overal bekend zijn. Het materiaal helpt ons met oplossingen te komen in moeilijke situaties.” De directeur van De La Roy denkt het liefst al aan het begin van een nieuw project met betrokkenen over de gewenste vorm van EPS. “Dan kom je pas echt verder en weet je wat je aan elkaar hebt.” Hij adviseert: “Blijf communiceren en samenwerken, dan ben je als bouwbedrijf niet telkens het wiel opnieuw aan het uitvinden.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten