Enwij Beveiligingen: “Het werk in de beveiligingstechniek is uitdagend en afwisselend”

Tijdens de opleiding elektrotechniek leren leerlingen alles over sterkstroom. Maar zwakstroom? Dat komt nauwelijks aan bod. Terwijl het minstens zo interessant is. Manager Techniek Gejo en monteur Dennis van Enwij Beveiligingen vertellen over het werk in de beveiligingstechniek.

Enwij is een technisch beveiligingsbedrijf uit Apeldoorn welke al meer dan 30 jaar camera- en alarmsystemen installeert o.a. om de inbrekers buiten de deur te houden. Tevens installeert Enwij geavanceerde brandbeveiligingssystemen. Werk is er meer dan genoeg in deze branche. Gejo: “Zoals bijna elk technisch bedrijf komen we handen tekort. Daarom zijn we altijd op zoek naar goede studenten en stagiaires, zodat we hen het vak kunnen leren. Want helaas is er op de opleiding weinig aandacht voor onze tak van sport.”

Die tak van sport ligt in de zwakstroom. Gejo vervolgt: “Mensen hebben nog altijd het beeld dat zwakstroom gaat over een deurbel of lamp. Maar het is zoveel meer. In de beveiliging zie je heel veel geavanceerde technieken, met camerasystemen en automatische detectie. Het is echt een interessant vakgebied, waar de ontwikkelingen bovendien snel gaan. Voor jongeren is dat een mooie uitdaging.” Tevens wordt er veel gebruik gemaakt van de laptop voor het programmeren van installaties.

Goede stagebegeleiding

Eén van de jongeren die de uitdaging aanging, is Dennis. Hij begon met een stage van 10 weken en is inmiddels al bijna 5 jaar in dienst. Dennis vertelt: “Enwij was het eerste bedrijf waar ik stage liep. Dat beviel meteen goed. Ik kreeg goede begeleiding van de twee leermeesters die hier rondlopen en mocht meteen veel zelf doen. Daar leer je toch het meeste van. Mijn collega’s namen altijd de tijd om mij dingen uit te leggen en als ik een foutje maakte, was dat geen probleem. Gelukkig kreeg ik er al snel handigheid in.”

Dennis kan iedereen een baan in de beveiligingstechniek – en specifiek bij Enwij – aanraden. Hij vervolgt: “Enwij is voor mij een fijne werkgever. We hebben een klein en hecht team en leuke klussen. De ene dag installeer je een inbraaksysteem bij iemand thuis, de volgende dag ben je bij een grote klus voor de gemeente of een bedrijf. Die afwisseling is fijn. Ook de werktijden vind ik prettig: je werkt gewoon van 8.00 tot 17.00 uur en meestal in de regio. Natuurlijk kan het gebeuren dat er ergens een storing is, maar dat hoort erbij.”

Afwisselend beroep

Gejo hoopt dat meer mensen gaan zien hoe leuk de branche van beveiligingstechniek is. Hij sluit af: “Het werk is afwisselend en uitdagend. De ontwikkelingen gaan snel, dus je leert continu wat bij. Je krijgt veel eigen verantwoordelijkheid. Je installeert niet alleen systemen, maar maakt ook de digitale tekeningen en praat met klanten. Bovendien is het fysiek niet zwaar, in tegenstelling tot veel andere beroepen in de elektrotechniek. Iedereen met de juiste motivatie en technisch inzicht kan het leren. Daar helpen we mensen graag bij.”

Wil je meer weten over werken bij Enwij of heb je interesse in een meeloopdag c.q. stage, neem dan contact op via info@enwij.nl of via telefoonnummer 055-54151327 en vraag dan naar Gejo Alberts of Richard de Weerd.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten