Engineerstijd van bandtransporteurs met 3D Configurator tot 0 gedaald

Engineers maken een productielijn sneller compleet als ze onderdelen in 3D kunnen configureren. Hiervoor heeft BCK Holland B.V. een online 3D configurator ontworpen. Met de 3D configurator kunnen o.a. bandtransporteurs, kettingtransporteurs en bochttransporteurs geconfigureerd worden.

Voor partners van BCK Holland is de aanvraag van een 3D model hiermee een stuk eenvoudiger geworden. Ook op de werkvloer bij BCK Holland veranderde het werkproces. John van Eeten, sales engineer: “Voorheen moesten mijn sales collega’s en ik één van onze engineers vragen of zij een 3D model voor klanten konden configureren. Dat hoeft nu niet meer. Onze klanten, partners en sales collega’s kunnen nu 24/7 met de configurator verschillende 3D modellen configureren. Deze zijn direct te downloaden en te gebruiken in eigen 3D ontwerpen”. Vooral de Configurator N60 is een veel gedownload model.

STEP, SAT, of 3D DWG bestand

Een (sales) engineer bij één van de partners van BCK Holland die productielijnen ontwerpt in 3D, bespaart nu veel tijd. Na het invullen van de specificaties, downloadt de engineer het model in een STEP, SAT of 3D DWG bestand voor gebruik in eigen ontwerpen. Van Eeten vertelt enthousiast: “Onze engineerstijd voor salesmodellen is tot 0 gedaald. Zo kunnen onze engineers hun tijd volledig besteden aan opdrachten en ontwikkeling.”

BCK Holland koos bij het beschikbaar stellen van de 3D configurator bewust voor een systeem waarbij geen login is vereist. Op deze manier kan iedereen direct een model configureren en downloaden zonder te hoeven wachten op een login. “Voordat ik bij BCK Holland aan het werk ging, had ik soms ook een ontwerp van een 3D model nodig. Het kon tot meer dan een dag duren voordat ik dat 3D model had.”

Partners

Pas op het moment dat klanten van BCK Holland in de 3D Configurator een offerte of advies aanvragen, krijgt BCK Holland het geconfigureerde model te zien. De sales engineers bij BCK ontvangen de informatie het liefst zo gedetailleerd mogelijk. “We willen er zeker van zijn dat een transportsysteem op de juiste plek terecht komt. Als we meer informatie nodig hebben, nemen we direct contact op. Daarbij gaan we echt als partners te werk.”

Het meest geconfigureerde model is de N60, dit is in de basis een rechte bandtransporteur. De N60 bandtransporteurs zijn veelal uit aluminium gemaakt. Dat is goedkoper dan een transporteur van staal en is snel te produceren. BCK Holland heeft als producent van rechte transporteurs nog een zusterbedrijf: Kramer & Duyvis. Deze ontwerpt en produceert bochttransporteurs. Het bedrijf fabriceert onder andere het stalen R-type bochttransporteur, deze is zelfs geschikt voor het transporteren van goederen onder vochtige of vervuilende omstandigheden. Vraagt de klant om de stalen R-type bochttransporteur, dan moet er gelaserd en gecoat worden. Dit werk wordt onder andere uitbesteed aan Eekels Waalwijk B.V. Naast op maat gemaakte machines en apparaten voor verschillende industriële sectoren levert Eekels Waalwijk B.V. ook hoogwaardige halffabricaten door middel van lasersnijden en zetten in staal en RVS.

De productielijnen waar de BCK transportsystemen deel van uitmaken, komen over heel de wereld te staan. Zo kan een transportsysteem weliswaar aan een lokale klant worden verkocht maar kan de complete lijn in het buitenland komen te staan. “Deze week ontving ik nog een aanvraag uit Australië voor reserveonderdelen voor een bochttransporteur. Bij veel klanten draaien onze bochttransporteurs nu al veertig jaar of langer. De oudste werktekening die ik onlangs uit het archief heb gehaald, ten behoeve van een reserveonderdeel, dateert uit 1977. “

Autodesk Inventor Professional

De 3D ontwerp software waarmee BCK Holland werkt is Autodesk Inventor Professional in combinatie met Autodesk Configurator 360. De afdeling engineering van BCK Holland, waar de basis ligt van de configureerbare 3D modellen, maakt gebruik van dezelfde software. Het geconfigureerde model kan ook als Jpeg-bestand worden gedownload, zodat partners van BCK Holland het transportsysteem ook direct aan klanten kunnen laten zien.

De configurator is inmiddels volop in gebruik. Van Eeten is content: “Een voorstel in 3D geeft onze partners direct duidelijkheid tijdens een bespreking met hun klanten. 2D tekeningen zijn veel moeilijker te lezen en te begrijpen.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten