Een groot deel van de maandelijkse woonlasten bestaat uit kosten voor gas, water en elektra. Volgens Reinier de Jonge, directeur vastgoed bij Beveland Wonen, valt daar dus de meeste winst te behalen. “Als het energieverbruik van een woning daalt, dalen de woonlasten van onze bewoners en zijn woningen betaalbaarder. Tegelijkertijd dragen we bij aan het tegengaan van klimaatverandering omdat de uitstoot van Co2 afneemt. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”
Ruim 67 miljoen voor duurzaamheid
De Jonge: “De afgelopen twee jaar heeft Beveland Wonen ruim 67 miljoen euro uitgegeven aan maatregelen die het energieverbruik verlagen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen, het zetten van dubbel glas of het aanbrengen van vloer- en dakisolatie. Ook grote renovatieprojecten vallen hieronder, zoals bijvoorbeeld in de Goese Polder. Daar voorzien we 194 woningen van nieuwe isolerende gevels. We investeren niet alleen in bestaande woningen, ook bij nieuwbouw maken we bewuste keuzes.
Zo bouwen we al jaren onze nieuwbouw- woningen zonder gasaansluiting en nul-op-de-meter (NOM). Een NOM-woning heeft door goede isolatie weinig energie nodig. De energie die nog nodig is, wordt opgewekt door zonnepanelen. Hierdoor is de energierekening van de woning zeer laag.”
Kansen voor de toekomst
Beveland Wonen ligt goed op koers om de helft van alle in totaal 11.000 huurwoningen vóór 2025 te verduurzamen. Daar waar dat kan, wil de corporatie versnellen. De Jonge: “Zeker met de stijgende energiekosten is de noodzaak groter dan ooit. We kunnen alleen niet alles tegelijk doen. Maar het zit ‘m soms ook in kleine dingen. Zo besparen bewoners door het aanbrengen van radiatorfolie of tochtstrip al snel tientallen euro’s. Dit zijn acties die wij relatief snel kunnen uitvoeren.”
Gedrag bewoners
Een woning kan nog zo energiezuinig zijn, uiteindelijk bepaalt het gedrag van de bewoner in hoeverre energie wordt bespaard. Het open laten staan van ramen en deuren terwijl de verwarming aanstaat wil je niet. De komende jaren gaat Beveland Wonen bewoners helpen om zich hiervan bewust te worden. Zo organiseren we volgend jaar samen met de Woonbond gratis webinars.
Woonomgeving nét zo belangrijk
Beveland Wonen kijkt, naast de woning en bewoner, ook naar de omgeving waar de woning staat. “Een betegelde tuin zonder bomen of struiken trekt in de zomer veel warmte aan”, zegt De Jonge. “Daarom willen we bewoners motiveren om hun tuinen te vergroenen. Minder tegels en meer groen!”
Regentonnen
De Jonge: “Het vergroenen van de tuinen helpt ook bij het afvoeren van regenwater. Stortbuien komen steeds vaker voor, maar waar laat je al dat water? In sommige wijken hebben we speciale wadi’s aangelegd. Een andere oplossing is het opslaan van water. In de Smallegangesbuurt in Goes hebben bewoners bijvoorbeeld zelf het initiatief genomen om regentonnen in de wijk neer te zetten. Dit juichen wij enorm toe en we hebben de bewoners dan ook geholpen met de montage van de regentonnen. We moeten het uiteindelijk samen doen!”