Energielabel-C of beter voor bedrijfspanden verplicht vanaf 2023

Pandeigenaren zijn sinds 2015 verplicht om bij verkoop, verhuur of oplevering over een geldig energielabel te beschikken. Een energielabel geeft de energieprestatie van een bedrijfspand aan. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht dat alle bedrijfspanden in Nederland groter dan 100 m2 beschikken over minimaal een energielabel-C.

Voldoet je bedrijfspand niet aan deze verplichting? Dan mag het pand niet meer verhuurt of verkocht worden. Als pandeigenaar is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je bedrijfspand voor 2023 beschikt over een energielabel-C. Deze maatregel van de overheid heeft als doel het verduurzamen van onze samenleving.

Energielabel bedrijfspand verplicht

Sinds 2015 is het dus al verplicht om over een geldige energielabel voor je bedrijfspand in bezit te hebben. Beschik je als pandeigenaar niet over een geldig energielabel? Dan riskeer je een flinke boete die kan oplopen tot zelfs 20 duizend euro. Voor sommige bedrijfspanden geldt er een uitzondering op de labelplicht. Voor panden met een van onderstaande functies is een energielabel niet verplicht:

  • Monumenten
  • Religieuze gebouwen
  • Alleenstaand gebouw kleiner dan  50 m2
  • Tijdelijke gebouwen
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar gebruikt worden
  • Onverwarmde gebouwen
  • Bedrijfspanden of fabriekshallen bedoeld voor opslag of bewerking

Tussenstap voor een schoner milieu

Voor een duurzame samenleving hanteert de overheid steeds meer en strengere milieuregels. De verplichting van minimaal een energielabel-C voor bedrijfspanden is dan ook slechts een tussenstap. De verwachting is dat elk kantoor op termijn een energielabel-A moet hebben. Heeft jouw bedrijfspand een energielabel D of lager? Dan is het nodig om energiebesparende maatregelen te nemen om aan de komende verplichting te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de isolatie, overstappen op LED verlichting of het aanschaffen van een energiezuinige HR-ketel. Een energieprestatie adviseur kan je adviseren over welke maatregelen je moet nemen voor minimaal een energielabel-C.

Vraag een energielabel bedrijfspand

Heb je maatregelen genomen voor een beter energielabel? Of wil je advies over de maatregelen die je kunt nemen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een energieadviseur. Via EnergielabelOffertes.nl kan je gemakkelijk meerdere offertes aanvragen voor een energielabel bedrijfspand bij gecertificeerde energieadviseurs. 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten