EnergieAnders: optimaal nadenken over energie

Verduurzamen is ‘hot’, daar weten ze bij EnergieAnders in Tilburg álles van. Harm Kiewit en zijn team maken zich al langere tijd hard voor het breed toepassen van zonnepanelen op daken. Ze krijgen daarmee ook steeds meer voet aan de grond bij nieuwbouwprojecten. De directeur breekt graag een lans voor de meerwaarde die zonnepanelen daar kunnen leveren: “Je kunt écht naar nul op de meter of zelfs plus op de meter, als je maar verder kijkt dan het Bouwbesluit.”

Harm Kiewit gruwelt van de vele nieuwbouwhuizen, waarbij maar en paar zonnepanelen op het dak worden geplaatst. ‘Excuuspaneeltjes’ noemt hij die, vooral bedoeld om de uitstraling van duurzaamheid voor de buitenwacht te versterken. “Zonnepanelen zijn bij veel nieuwbouwprojecten nog een sluitpost”, zo moet hij tot zijn spijt concluderen. “Bij ons vormen die een integraal onderdeel van het geheel van verduurzaming. Wij kijken echt hoe we de inzet van zonnepanelen kunnen maximeren. Dat doen we in nauwe samenwerking met bouwbedrijven, die hiervoor openstaan.” Hij predikt om dan ook niet bij de minimale eisen van het Bouwbesluit te stoppen. “Wij kijken graag vérder, naar wat er mogelijk is. We mikken op minstens nul op de meter, liever nog op plus.” Hij onderkent dat het elektriciteitsverbruik alleen nog maar zal toenemen. “Kijk daarbij vooral ook naar je verwarming en elektrische auto”, klinkt het. “Die auto wordt misschien wel de grootste energieverbruiker van het huishouden.”

Volledig energieneutraal

EnergieAnders wil, ondanks veelal scherpe begrotingen, huizen graag volledig energieneutraal maken of zelfs energie over laten houden. “Dat betekent dus: het dak volleggen met zonnepanelen óf een dak dat zelfs bestaat uit zonnepanelen. Dan heb je geen dakpannen meer nodig”, stelt Harm. “Hiervoor moet je een bouwproject wél aanvliegen als een huis dat gemiddeld genomen energie produceert, niet verbruikt. Wanneer je dat doet, kom je op hele andere oplossingen dan wanneer je een huis ontwikkelt vanuit minimale eisen.” Dat vraagt om optimaal nadenken over energie. Daar moeten de vaak nog conservatieve bouwers ook anno 2022 nog best aan wennen. Harm ziet dat duurzame bouwprojecten volop aandacht krijgen. “Ik zou er graag veel meer willen zien. Er zijn echt bouwbedrijven die het goed doen. Wij dragen daar graag ons steentje aan bij.”

Hij beseft dat de nieuwe technieken soms nog wel eens als risico’s worden gezien. De huidige hoge materiaalprijzen maken het voor verduurzaming van bouwprojecten ook niet makkelijker op. “De hoge energieprijzen zijn voor veel partijen een wake-up call. Die komen nu tot de ontdekking dat energie niet gratis is.” De wereld staat niet stil. Volgens Harm vraagt dat om maatwerk. “Je ziet dat er in vijf jaar tijd heel veel verandert maar de basisconcepten zijn en blijven hanteerbaar. Het enige wat een probleem zou kunnen zijn, is de leverbaarheid van materialen. We hebben gelukkig nog genoeg handjes om alles relatief snel te realiseren.” Met projecten door het hele land, tot op de Waddeneilanden aan toe, heeft EnergieAnders vooralsnog niets te klagen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten