Energie besparen op de werkvloer steeds gebruikelijker

Het duurzaam omgaan met energiebronnen en proberen zo veel mogelijk energie te besparen is vandaag de dag een veelbesproken onderwerp. Niet alleen in de thuissituatie wordt hier goed naar gekeken, ook op de werkvloer krijgt het steeds meer aandacht.

In een zakelijke omgeving wordt vaak veel energie verbruikt, en is er vaak ook veel ruimte voor energiebesparing. Wij zetten een aantal populaire energiebesparende maatregelen op een rij, waarmee ook op kantoor zuinig met energie kan worden omgegaan.

Goede isolatie

Met name in de grote steden zie je het veel, mooie en grote kantoorpanden met een rijke geschiedenis. Deze panden die vaak wat ouder zijn, zijn niet optimaal geisoleerd. In de koude maanden is het heel lastig om deze panden goed op temperatuur te krijgen en te houden. Gelukkig zijn er een aantal relatief eenvoudige maatregelen die je als gebruiker van het pand kunt treffen, om energiezuiniger te werken. Denk hierbij aan radiatorfolie om de verschillende radiatoren, tochtstrips bij de deuren en buisisolatiemateriaal om de cv-leidingen, spullen die je eenvoudig kunt bestellen bij bedrijven als Schneider Electric.

Slimme bewegingssensoren

In een pand is veel verlichting nodig, om iedereen goed te kunnen laten werken. Helaas betekent dit dat er vaak voor langere tijd onnodig veel licht brand. Dit is niet alleen weinig duurzaam, het is ook slecht voor de portemonnee. Een oplossing kan zijn om in je pand bewegingssensoren aan te brengen. Deze detecteren automatisch wanneer er iemand in een ruimte is, zodat de verlichting aan gaat. De verlichting gaat automatisch uit wanneer iemand de ruimte verlaat. Erg handig in ruimtes zoals de serverruimte of de toiletten.

Sluipverbruik voorkomen

Net als in een thuissituatie zijn er ook op kantoor veel apparaten die sluipverbruik kunnen veroorzaken. Denk aan alle opladers van telefoons die de hele dag in het stopcontact zitten, of andere producten die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet terwijl dit niet de hele dag noodzakelijk is. Een mogelijke oplossing is een stand-by-killer, Die zorgt ervoor dat dit soort apparaten aan het einde van de dag helemaal uitgezet worden. Een andere maatregel die sluipverbruik kan voorkomen is voorlichting. Ga in gesprek met je medewerkers over sluipverbruik op kantoor en wat zij er aan kunnen doen om dit zo veel mogelijk te beperken.

Het is dus aan te raden om regelmatig naar het energieverbruik in jouw kantoorpand te kijken. Door uit te zoeken op welke manieren er in jouw kantoor zuiniger met energie kan worden omgegaan, draag je bij aan een beter milieu en levert dit ook nog eens een mooie besparing op. Twee vliegen in één klap dus.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten