Emotron focust in 2022 op industriële IoT-oplossingen voor aandrijftechniek

Producten intelligenter maken, zodat je op afstand installaties in de gaten kunt houden, verstoringen kunt waarnemen en tot actie over kunt gaan. Dat is waar CG Drives & Automation Netherlands BV (Handelsnaam Emotron) in 2022 op gaat focussen. De coronapandemie heeft de ontwikkelingen in het werken op afstand enorm versneld. Niet alleen voor kantoormedewerkers, maar dus ook in de industriële sector.

Het bedrijf uit Bladel is leverancier van hoogwaardige elektrische aandrijftechniek zoals frequentieregelaars en softstarters. Directeur Anton Troost vertelt welke uitdagingen corona voor Emotron met zich meebrengt en hoe zij de kansen benutten die er ook zeker zijn.

Watermanagement draait altijd door

In 2020 vielen de effecten van corona voor Emotron nog enigszins mee. Anton: “Wij zijn veelal actief in het watermanagement, bij gemalen, rioolwaterzuiveringen en waterproductiebedrijven. Dat is een cruciale sector die altijd doordraait. Ook tijdens een pandemie. We merkten een lichte terugloop in onze service activiteiten doordat de bezoekmogelijkheden bij bedrijven werden ingeperkt. De industrie was ook wat terughoudend met investeringen. Maar dit herstelde zich in de loop van het jaar en heeft geen tot weinig effect gehad op ons bedrijfsresultaat.”

Ernstige verstoringen toeleverindustrie

“Dit jaar was een compleet ander verhaal. Voor onze fabriek in Zweden is het alle hens aan dek. Iedereen probeert zich te wapenen tegen de materiaaltekorten en koopt extra in. Materiaalprijzen schieten omhoog, internationaal transport wordt duurder, levertijden lopen op. Dus ook bij ons. We gaan het nieuwe jaar dus in met een ernstige verstoring van alle toeleverlijnen wereldwijd. Het is nog onzeker hoe deze trend zich gaat ontwikkelen in 2022.”

Materiaalopslag in plaats van algemene prijsverhoging

Ieder bedrijf dat afhankelijk is van internationale toeleveringen heeft hiermee te maken. “Dat is een geluk bij een ongeluk”, zegt Anton. “De kostprijzen en logistieke kosten zijn overal hoger. Iedereen past zijn prijzen aan. Dit zorgt voor een grote mate van acceptatie. Normaal is men niet blij met prijsverhogingen, maar nu is er begrip. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.” Emotron heeft geen algemene prijsverhoging doorgevoerd, maar rekent met een materiaalopslag. “Zo is het voor onze klanten duidelijk zichtbaar waar de prijsverhoging vandaan komt. Als de marktsituatie zich normaliseert, kunnen we onze prijzen weer eenvoudig terugbrengen naar het normale niveau.”

Werkgelegenheid in industriële sector

Ondanks de moeilijke situatie waarin we verkeren, ligt er zowel in het water als in de industriële sector een goede toekomst, vertelt Anton. “De vraag naar technisch personeel is echter momenteel enorm groot. Hier in de Brainport regio nog wat groter dan in de rest van Nederland. We adverteren, zijn actief op social media, werken nauw samen met uitzendbureaus, recruiters en het platform Werken in de Kempen. Maar vacatures zijn moeilijk in te vullen. We richten ons daarom ook op de werving in het buitenland, zoals India waar ons moederbedrijf actief is. Hoe de arbeidsmarkt zich in 2022 ontwikkelt, zal van grote invloed zijn op onze business.”

Industrial Internet of Things (IIoT)

Emotron laat zich zeker niet weerhouden door alle uitdagingen. “Het is in deze tijden des te belangrijker om vooruit te kijken. Onze belangrijkste ontwikkeling ligt op het gebied van IIoT; intelligentie toevoegen aan producten en communicatie via internet inrichten. Daarmee kunnen we nieuwe diensten leveren aan onze klanten in de vorm van toegang en conditiemonitoring op afstand. We kunnen op afstand installaties in de gaten houden, verstoringen waarnemen en acties uitvoeren. Deze ontwikkeling heeft ook internationaal veel aandacht, omdat in veel landen de afstanden die een service engineer normaal gesproken moet afleggen veel groter zijn en de tijdsbesparingen dus enorm via IIoT”, aldus Anton.

Stabilisatie komt vanzelf

Wanneer de onrust in de toeleverindustrie voorbij is, is niet te voorspellen, maar dat het ooit weer zal stabiliseren, weet Anton zeker. Zijn advies: “Laat je niet gek maken. In de tussentijd: zeg wat je doet en doe wat je zegt.”

Auteur: Olga Heeren

GERELATEERD

Artikel gaat over

EMOTRON
EMOTRONhttp://www.emotron.nl
Frequentieregelaars, softstarters en belastingsmonitoren voor het efficiënt aansturen, regelen en bewaken van toepassingen met elektromotoren. Zoals pompen, ventilatoren, lopende banden en een veelheid aan elektrisch aangedreven industriële processen.

Meer berichten