Elke school een eigen Talentcenter!

Onderwijs en bedrijfsleven werken steeds meer samen om ervoor te zorgen dat studenten voldoende toegerust zijn op de uitdagingen die ze in hun beroepstoekomst te wachten staan. Ook is de beroepspraktijk een belangrijke inspirator voor beroep- en studiekeuze en het bieden van contextrijk onderwijs.

Maar hoe zorg je ervoor dat deze samenwerking structureel wordt, niet beperkt blijft tot themaweken of tijdrovende events en dat zowel de school, studenten én bedrijven er waarde uithalen?

Volgens Roël Hoppezak van New Boxes is er een helder antwoord: “Elke school een ‘eigen’ Talentcenter. Niet als een ‘hebbedingetje’ maar als kapstok voor publiek-private samenwerking tussen onderwijs en bedrijven én op basis van een ingenieus platform dat steeds waardevoller wordt door het online te verbinden met andere Talentcenters”.

New Boxes, Het Commanderij College en ondernemersvereniging BKG toetsten dit antwoord in de praktijk binnen het tweejarig pilotproject ‘Talent in beeld, talent in actie’. Met een speciaal ontwikkeld lesprogramma gingen leerlingen met behulp van het Talentcenter van New Boxes op zoek naar hun talenten en specifieke kenmerken om die digitaal vast te leggen in hun persoonlijke Skillpas. Op basis van arbeidsmarkt- en beroependata konden de leerlingen met behulp van hun Skillpas gematcht worden met beroepen bij bedrijven bij hen in de buurt. Daaruit volgden een meet & greet, bedrijfsbezoeken en opdrachten met het bedrijf.

Wim Timmermans, directeur van Macropedius, de havo, vwo, gymnasium locatie van het Commanderij College: “Met het Talentcenter verbinden we onze leerlingen met de beroepspraktijk. Een belangrijke inspiratiebron die hen helpt bij de oriëntatie op hun eigen toekomst. Daarnaast helpt het ons de wereld van buiten naar binnen te halen. Daardoor kunnen we onze ambitie om een ontmoetingsschool te zijn nog meer vorm en inhoud geven.”

Martin Jacobs van BKG voegt toe: “Voor bedrijven is het ook heel erg waardevol. Die maken heel gericht kennis met de werknemers van morgen en kunnen zo een rol spelen in het ontwikkelen en binden van talent. Onder andere door het geven van gastlessen, bedrijfsbezoeken, ondersteunen bij een profielwerkstuk en het bieden van een stage of bijbaan”.

“Daar zijn wij het helemaal mee eens” zegt Linda Driessen, Senior Recruiter bij Brabant Accountants en Belastingadviseurs. “We hebben al meerdere leerlingen op bedrijfsbezoek gehad die, geïnspireerd door hun Skillpas, ‘iets met financiën’ wilden en nu zeker voor een bedrijfseconomische studie gaan. Die weten dat ze straks voor een stage en bijbaan bij ons mogen aankloppen, het begin van een relatie is gelegd!”

Het pilotproject ’Talent in beeld, talent in actie’ zit er bijna op maar de projectdeelnemers zetten hun samenwerking voort. Jan Krol van New Boxes daarover: “Als oud-onderwijsbestuurder heb ik heel wat samenwerkingsplannen voorbij zien komen. Dit project kenmerkt zich door een sterk lokaal fundament. Belangrijk want wat je samen maakt, dat maak je niet kapot. We zetten het Talentcenter, de Skillpas en de opgedane kennis graag in om andere scholen en bedrijven met elkaar te verbinden. Zo bouwen we een steeds groter en waardevoller netwerk. Dat is goed voor onze talenten, onze economie en daarmee voor iedereen!”

 

Meer weten? https://newboxes.nl/voor-werkgevers/talent-in-beeld/

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten