‘Wij zijn een compact bedrijf en werken veel voor machinebouwers, maar ook voor bedrijven in de hightech-sector, medische sector en voedingsmiddelenindustrie. Daardoor merken wij dat er steeds meer vraag is naar fijnstralen en droogijsstralen’, vertelt eigenaar Mari van den Heuvel. ‘Bedrijven hebben vaak specifieke vragen op het gebied van oppervlakte Ruwheid (Ra), die bij bepaalde producten slechts 0,4 tot 0,8 micronmeter mogen zijn. Met behulp van fijnstralen kunnen wij hen daarbij van dienst zijn. Ook is het uitermate geschikt voor dunne (plaat)materialen.’
Vakwerk
Om haar klanten in de toekomst nog beter van dienst te kunnen zijn, heeft Straalbedrijf H&P recent geïnvesteerd in elektronische drukmeters. ‘Fijnstralen is vakwerk. Onze medewerkers moeten dus de gereedschappen krijgen om vakwerk te kunnen leveren. Met deze elektronische drukmeters kunnen we onze werkzaamheden nu nog nauwkeuriger uitvoeren’, legt Van den Heuvel uit. ‘De straaldruk wordt bij veel straalbedrijven handmatig ingesteld. Daardoor blijft het altijd een beetje gokken of de juiste straaldruk goed is. Met onze elektronische drukmeters kunnen we de straaldruk tot op de tiende bar nauwkeurig instellen. De druk wordt daarbij automatisch bewaakt. Hierdoor krijgen de producten die wij fijnstralen een veel constanter straalbeeld. Dat is onder andere mede belangrijk voor de gevraagde Ra waarde (0,4-0,8 micronmeter) en voor de esthetische uitstraling van de producten.’
Kwaliteit waarborgen
Bij het glasparelstralen wordt lucht vermengd met glasparels. Dit heeft een abrasieve werking op de ondergrond, waardoor deze gereinigd wordt. Tegelijkertijd ontstaat er een egaal uiterlijk. We kunnen zowel grote aantallen als enkel stuks glasparelstralen, van bijvoorbeeld RVS, messing, hout, kunststof, glas en aluminium. Bovendien wordt er gewerkt met één glasparelleverancier, zodat de kwaliteit van de werkzaamheden optimaal gewaarborgd is.
Milieuvriendelijk
Daarnaast merkt Van den Heuvel dat droogijsstralen steeds meer wordt gebruikt als reinigingsmethode voor allerlei producten. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het reinigen t.b.v. het reviseren van machines, reinigen van “pers” mallen, etc. Met droogijsstralen kan olie-, vet-, en allerlei andere restanten worden verwijderd van o.a. een motorblok, zonder de oppervlakte en eventuele bedradingen te beschadigen. Het straalmiddel droogijs (-78 graden Celsius) wordt vervaardigd van CO2-gas wat een afvalproduct is van de industrie, dit is daardoor niet extra milieubelastend.
Het enige afval wat achterblijft na het droogijsstralen is de vervuiling die op het object heeft gezeten en dat is een zeer groot voordeel t.o.v. andere reinigingsmethode.
Auteur: Gerben van den Broek