Effectief thuiswerken doe je met deze tips

Sinds de corona crisis is thuiswerken veel meer de norm geworden dan voorheen. Grote kans dat je nu meer thuiswerkt dan je voor de crisis deed. Veel bedrijven kiezen ervoor om hun medewerkers deels of volledig thuis te laten werken. Dit wordt gedaan met het oog op duurzaamheid en effectiviteit. Waar de een thuiswerken als een positieve ontwikkeling ziet, heeft de ander er meer moeite mee. Er is thuis immers meer afleiding en de regelmaat en structuur van het werken op kantoor vallen weg. Om jou te helpen gefocust aan te slag te kunnen gaan, delen wij een aantal tips om effectief thuis te kunnen werken.

Creëer een routine

Wanneer je op kantoor werkt heb je een bepaalde routine voor jezelf gecreëerd. Van opstaan tot thuiskomen, de indeling van jouw dag is grotendeels bepaald. Wanneer je vanuit huis aan de slag gaat is het belangrijk om thuis ook een routine te creëren. Op deze manier blijf je thuis net zo productief als op de werkvloer. Zorg voor een vast ochtendritueel voordat je aan de slag gaat. Hoewel het heel verleidelijk kan zijn om in je pyjama achter de laptop te gaan zitten, draagt dit niet bij aan de productiviteit. Werk op vaste tijden en creëer een routine voor jezelf. 

Zorg voor een vaste werkplek

Wanneer je vanuit huis werkt loop je het risico dat de balans tussen werk en privé verdwijnt. Je werkt immers vanuit dezelfde plek waar je ook tot rust komt en ontspant. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een vaste werkplek. Op deze manier creëer je afstand tussen werk en privé. Je gaat in de ochtend naar je werk toe, en sluit aan het einde van de dag de werkdag af. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor goede kantoorartikelen. Denk aan items zoals een verstelbaar bureau, een goede bureaustoel, en een bullet journal.

Vermijd afleiding

In jouw eigen vertrouwde omgeving ligt afleiding op de loer. Er zijn ontzettend veel zaken die jou kunnen afleiden van jouw werkzaamheden. Een telefoon die overgaat, meldingen die binnenkomen of de tv die je aanzet op de achtergrond. Probeer al deze verleidingen zo veel mogelijk te vermijden. Zorg ervoor dat je een rustige werkplek creëert waar je niet snel afgeleid wordt. Je telefoon op veilige afstand leggen kan ook helpen om gefocust aan het werk te kunnen gaan. 

Effectief werken doe je met lijstjes

Doordat je meer vrijheid hebt in het indelen van jouw werktijden is het verleidelijk om langer of korter te werken dan noodzakelijk. Het is daarom belangrijk om alle taken die jij op een dag gedaan moet hebben te noteren. Door to-do-lijstjes te maken in een, of meerdere notitieboeken houd je overzicht en kun je taken die volbracht zijn afstrepen. Hoe lekker is het als je aan het einde van de werkdag alle taken kunt afstrepen!

Werk volgens de pomodoro techniek

Vind jij het lastig om effectief thuis te werken? Dan kun je gebruik maken van de pomodoro techniek. De pomodoro techniek bestaat uit tijdsblokken van concentratie afgewisseld met rust waardoor jij je beter kunt concentreren. Hoe werkt de pomodoro techniek:

  • Zorg dat alle zaken die jou kunnen afleiden uit zicht zijn.
  • Zet de wekker op 25 minuten en ga 25 minuten gefocust aan het werk.
  • Na 25 minuten gefocust werken mag je 5 minuten rust nemen. Tijdens deze 5 minuten kun je wat te drinken halen, naar de wc gaan of even bewegen.
  • Vervolgens herhaal je deze techniek vier keer. Na vier keer mag je een pauze van een half uur inlassen.

Timeboxing

Hoewel de pomodoro techniek voor veel mensen goed werkt, kan het zijn dat jij dit anders ervaart. Misschien zit jij na 25 minuten net lekker in de flow en vind je het vervelend om dan te moeten stoppen. In dat geval zou je kunnen kiezen voor timeboxing. Bij timeboxing stel je als doel om een bepaalde taak binnen een bepaald tijdsbestek te voltooien. Doordat je jezelf een deadline oplegt, werk je veel effectiever. Dit is hoe timeboxing werkt:

  • Maak een to-do-lijst en schat in hoelang je nodig hebt voor elke taak.
  • Verdeel je werktijd vervolgens in tijdsblokken van 30, 45 of 60 minuten werken.
  • Tijdens het tijdsblok ben je bezig met één specifieke taak. 
  • Is de tijd om? Stop dan met het uitvoeren van de taak en neem een korte pauze voordat je begint aan een nieuw tijdsblok.
  • Start een nieuwe taak of ga door met de oude taak.
  • Afhankelijk van de lengte van jouw tijdsblokken kun je na 2 of 3 tijdsblokken een langere pauze inlassen.

Zorg voor voldoende beweging tussendoor

Het is belangrijk om af en toe van jouw stoel af te komen en te bewegen. Dit is niet alleen goed voor jouw lichaam en de doorbloeding, maar ook voor het leegmaken van jouw hoofd. Wanneer je tijdens de pauze een klein ommetje maakt kom je weer op nieuwe ideeën en kun jij effectief thuiswerken! 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten