Eerste keer een magazijn inrichten? Dit moet je weten

Het aantal ondernemers in Nederland blijft de laatste jaren alleen maar groeien. Misschien zit je er ook wel over na te denken om een onderneming te starten binnen bijvoorbeeld de bouw en/of de opslag van goederen zoals het geval is bij een webwinkel.

In dat geval heb je een opslagruimte nodig zoals een magazijn met volop ruimte, een heftruck en andere benodigdheden. In dit artikel lees je meer over wat je zoal nodig hebt en wat je moet weten wanneer je voor de eerste keer een magazijn gaat inrichten.

Van bedrijf vanuit huis naar magazijn: een grote stap

Waar de meeste ondernemers met bijvoorbeeld een webshop vanuit huis beginnen, groeit het aantal bedrijven in Nederland zo snel dat je voordat je het weet een grotere ruimte nodig hebt. Daarom is het als eerst belangrijk om een goede passende ruimte te vinden waar jij een magazijn op kunt bouwen. Een professioneel magazijn kan er immers alleen nog maar verder voor zorgen dat je bedrijf uitgroeit tot een succesvolle onderneming. Let hierbij op de locatie, de totale ruimte, of er kantoorruimte aanwezig is en de bereikbaarheid voor leveranciers en eventueel klanten. Dat is wel even anders dan werken vanaf je zolderkamer of vanuit de keuken!

Uitkiezen van locatie voor magazijn is van groot belang

De zoektocht naar een passende plek voor je opslag kan best even lastig zijn. Misschien zoek je naar een plek in de regio waar je binnen no time bent en is het moeilijk om een passende spot te vinden. In dat geval kan het geen kwaad om net even wat verder te kijken, omdat de locatie die je uiteindelijk kiest écht goed moet zijn. Zo moet er voldoende ruimte zijn om te laden en te lossen, moet je er eenvoudig kunnen komen en is het belangrijk om te kijken welke voorzieningen er zoal in de buurt zitten. Een winkel kan bijvoorbeeld van pas komen, evenals een pakketpunt voor het versturen van bestellingen.

Richt de ruimte efficiënt in met stellages

Afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de nodige opslag die je moet hebben, kies je een magazijn uit. Probeer om zo efficiënt mogelijk met de ruimte die je hebt om te gaan zodat je al je spullen kwijt kunt. Maak hierbij gebruik van stellages om je voorraad in op te bergen. Om dat veilig te kunnen doen heb je een heftruck en/of palletwagen nodig. Daarmee kun je niet alleen veiliger werken, maar ook sneller en dat heeft weer een positieve invloed op de ontwikkeling van je bedrijf. Iedereen kan zo’n wagen besturen, dus gemak staat altijd voorop.

Maak een plattegrond voordat je het geheel inricht

Voordat je daadwerkelijk begint met het inrichten van je magazijn is het aan te raden om dit eerst op papier te doen. Hoe je dat doet? Simpel: maak een plattegrond van de ruimte die je hebt op papier. Op basis daarvan en op basis van de afmetingen van je magazijn maak je een plattegrond. Welke stellages moeten waar staan? Waar bewaar je de heftruck(s)? En heb je genoeg ruimte over om inkomende goederen en spullen een plaatsje te geven? Neem hier even goed de tijd voor zodat je zeker weet dat alles past.

Zorg voor een aparte ruimte voor het kantoor

Veel mensen met een eigen (web)winkel vinden het prettig om bij hun magazijn een kantoor te hebben. Dat is handig omdat je daar je administratieve werk kunt doen. Daarbij is een kantoor ook de plek om even te pauzeren tussen werk door en kun je er leveranciers en/of klanten ontvangen voor een kop koffie of thee. Een kantoortje is eveneens dé plek om je administratie achter slot en grendel te bewaren. Anders sleep je je boekhouding alsnog mee naar huis en laat dat nou net niet de bedoeling zijn van een eigen magazijn met werkplek.

Let goed op de veiligheid in het magazijn

Tot slot is er nog een belangrijk onderwerp waar je op moet letten: de veiligheid van je magazijn. Zowel jij als je eventuele werknemers moeten volledig veilig aan de slag kunnen. Dat betekent onder andere dat je aan de slag moet gaan met het aanschaffen van kwalitatieve werkkleding die opvalt, evenals stevige werkschoenen en veiligheidshelmen. Koop ook veiligheidsspiegels, voldoende brandblussers en rookmelders en signalisering voor op de vloeren en op de muren. Vergeet ook niet om de aanrijdbeveiliging van je heftruck of palletwagen onder de loep te nemen zodat er geen ongelukken gebeuren met dergelijke voertuigen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten