Een huiselijke sfeer creëren op kantoor

Tijden zijn veranderd. Waar kantoortuinen nog niet zo lang geleden de normaalste zaak van de wereld waren, is dat nu wel anders. Hybride werken heeft een plaats veroverd in de maatschappij en het kantoor heeft een socialere functie gekregen. Het is een ontmoetingsplaats geworden. Thuiswerkers geven aan dat hun behoeften ten aanzien van de werkplek op kantoor zijn veranderd. Een kantoor (opnieuw) inrichten is dus niet meer zo simpel als een kast wegzetten en een nieuw bureau kopen. Er komt veel meer bij kijken. Met een combinatie van kleur, decoratie en het juiste meubilair creëer je de gewenste sfeer. 

Inspiratie en kruisbestuiving

Het kantoor is een ontmoetingsplaats geworden op dagen dat medewerkers tegelijk aanwezig zijn. Uit onderzoek van Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat deze sociale interactie werkgelerateerde winst kan opleveren. Interactie zorgt namelijk voor inspiratie en kruisbestuiving. Een natuurlijke werkomgeving in een huiselijke sfeer kan die inspiratie nog meer stimuleren. Deze werkomgeving die aandacht heeft voor gezondheid en welzijn wordt ook wel ‘het habitoor’ genoemd. Een bijkomend voordeel: ook bezoekers voelen zich sneller op hun gemak in een huiselijke omgeving. 

Kleuren beïnvloeden productiviteit

Uit het eerder genoemde onderzoek kwam naar voren dat thuiswerken goed bevalt, omdat thuiswerkers zich bijvoorbeeld beter kunnen concentreren en zich meer op hun gemak voelen. Dit heeft te maken met verschillende factoren. 

Om een concrete vertaalslag te maken naar het kantoor is het goed om na te denken over kleurgebruik. Kleuren hebben namelijk invloed op stemming en productiviteit. Zo staat de kleur blauw erom bekend rustgevend te werken, wat de concentratie ten goede komt. De kleur groen bevordert juist creativiteit. 

Er wordt al snel gekozen voor een veilige witte kleur op kantoor, maar bij een huiselijke sfeer wordt vaak aan warme kleuren gedacht. Toch wil dit niet zeggen dat een kleur als zwart niet mogelijk is. Integendeel, dit is namelijk een kleur die tegenwoordig in veel huishoudens te zien is. 

Het juiste meubilair

Om één of meerdere ruimtes te creëren waar medewerkers graag (samen)werken is het kiezen van het juiste meubilair van belang. Een huiselijke omgeving is zowel stijlvol, functioneel als comfortabel. 

Een simpel voorbeeld: het bureau. Hoe je het ook wendt of keert, het bureau is de plek waar de werkdag echt begint. Dat een bureau, net als een bureaustoel, ergonomisch moet zijn, is een gegeven. Om een huiselijke sfeer op kantoor te creëren, gaat een bureau kopen verder dan het kijken naar ergonomie. Het materiaal en de kleur van het nieuwe bureau zijn ook van belang. Verder is het goed om kritisch na te denken over details zoals het onderstel en de stijl van het bureau. In sommige gevallen kun je de kleuren van het blad en onderstel zelfs naar wens samenstellen. 

Details maken het verschil

Met een verscheidenheid aan decoratie, kun je een werkruimte meer als thuis laten voelen. Kies voor kleurrijke accessoires, eventueel in de huisstijl van het bedrijf. Simpele details maken een groot verschil. En bedenk: een beetje groen kan nooit kwaad. Kantoorplanten absorberen kooldioxide en geven zuurstof af. Zo zorgen ze naast een huiselijke sfeer ook voor een gezondere werkomgeving. 

Maak een moodboard

Twijfel je nog over de ideeën die je hebt over het (her)inrichten van het kantoor? Maak een moodboard en plaats alle elementen bij elkaar. Zo beoordeel je of de combinatie van de kleuren, planten en decoratie, maar ook het bureau, de bureaustoel en ander meubilair voor een huiselijke sfeer zorgt. Blijf je te allen tijde bewust van het doel. Je wil een huiselijke werkomgeving creëren waarin medewerkers zich prettig voelen en goed gedijen. Want een succesvolle werkomgeving moet een bron van inspiratie zijn, niet alleen een plek om te werken.

Auteur: Tamara van den Berge

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten