Een goedlopend bedrijf verbruikt veel energie

Hij heeft er zélf af en toe de energie bijna niet meer voor. Arnaud Bogaert van A. Bogaert Fijnmetaal bv uit Heeze maakt aan de ene kant volop werk van duurzaamheid binnen zijn bedrijf, maar wordt daar aan de andere kant eerder voor gestraft dan beloond, zo lijkt het wel. De aankoop van een stuk grond, elders in Heeze, leek vorig jaar de oplossing. Daar wilde Bogaert nieuw gaan bouwen, leek alles in kannen en kruiken maar … kan het netwerk de stroomvraag niet aan … “Eigenlijk zouden we in maart hebben opgeleverd, maar er is nog niets gebeurd. Hier kan niemand iets aan doen.” Bogaert wil blijven investeren in nieuwe systemen en technieken en hoopt daar energie mee te besparen. Wannéér dat gaat gebeuren, is vooralsnog even afwachten.

Arnaud Bogaert denkt als ondernemer na, voordat hij iets doet. Zo heeft hij zijn bedrijf in de afgelopen 30 jaar uit zien groeien van een eenmanszaak naar een specialist op het gebied van fijnmetaal. Ondersteund door een dozijn vakmensen worden in Heeze fijnmechanische componenten voor een breed palet aan klanten vervaardigd. Dat gebeurt in een fabriek die helemaal bij de tijd is en daardoor ook heel wat energie verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan de CNC-freesmachines. “Onze energierekening is afgelopen jaar zowat verdrievoudigd”, meldt Arnaud dan ook, wellicht ten overvloede. Dat leidde tot een reeks aan energiebesparende maatregelen. Zo gaan machines uit, wanneer ze niet gebruikt worden, en gaat de verlichting tijdens de pauzes ook uit.

bogaert fijnmetaal

Warmtepomp

Sinds A. Bogaert Fijnmetaal op industrieterrein De Poortmannen gevestigd is, alweer ruim 15 jaar, beschikt de fabriek over een warmtepompsysteem. Daarmee liep Arnaud destijds echt voorop. “We hebben vloerverwarming in de hele fabriek. Daar koelen we ook mee.” Het is voor het fijnmechanische werk namelijk van groot belang dat de temperatuur constant is, vandaar dat de fabriek klimaatgestuurd is: “21 graden is onze ideale werktemperatuur. We lopen hier dan ook altijd in t-shirt rond”, vertelt de directeur. “In de winter moeten we vaak ook nog wel koelen. Dan zuigen we koude lucht van buiten naar binnen.” Omdat er in Heeze met behulp van robotsystemen ook ’s nachts wordt gewerkt, moeten er dan compressors draaien, zodat de machines perslucht krijgen. Bogaert: “We proberen ’s nachts zovéél mogelijk te produceren, maar het nachttarief was een tijd lang gewoon duurder dan overdag.”

Om de steeds hogere energiekosten, materiaal en uitbesteding op te kunnen vangen, zag Bogaert zich genoodzaakt een prijsverhoging door te voeren richting zijn klanten. Daar was hij ook transparant in. “Maar het houdt een keer op”, beseft hij ook.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten