Een duurzame toekomst voor drukwerk: De Groot – grootsgedrukt.nl zet zich in voor het milieu

Papierconsumptie is een interessante kwestie als het gaat om duurzaamheid. Veel mensen denken onterecht dat drukwerk één van de grootste boosdoeners is voor de wereldwijde ontbossing. Maar wist u dat de grootste oorzaak van ontbossing niet ligt bij de papierindustrie, maar bij landbouw? Deze branche is verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing. Dit tegenover de 11% van de wereldwijde houtkap dat voor papierproductie wordt gebruikt.

Bovendien is drukwerk helemaal niet zo belastend voor het milieu als sommigen denken. Papier is namelijk één van de meest recyclebare materialen die er bestaat. Het kan tot wel 25 keer worden gerecycled voordat het zijn kwaliteit verliest. Bij De Groot – grootsgedrukt.nl hebben we jaarlijks een productieomvang van ruim 7.000.000 kilogram, daarvan recyclen we maar liefst 98%!

Meer dan recyclen

We doen meer dan alleen recyclen. Bij De Groot – grootsgedrukt.nl zijn we ons als drukkerij bewust van onze verantwoordelijkheid voor het milieu. We proberen onze negatieve invloed op de natuur te beperken. Zo compenseren we onze CO2-uitstoot. Dit doen we door te investeren in projecten die bijdragen aan duurzame energieproductie door middel van windmolens in Taiwan.

Ook dichter bij huis investeren we in groene energie. Onze nieuwbouwhal (2022) voorzien we van ruim 600 zonnepanelen, waarmee we een deel van de nodige elektriciteit opwekken. Verder wordt de hal verwarmd door warmtepompen, wat veel duurzamer is dan traditionele verwarmingsmethoden.

Productieproces

In ons productieproces zetten we ook stappen. We werken met steeds minder chemicaliën. Zo hebben we ons IPA-verbruik weten terug te brengen. IPA, ofwel Isopropylalcohol, wordt gebruikt om de eigenschappen van het schoonmaakwater te optimaliseren. Maar de stof zelf is niet goed voor de gezondheid van de mens. In 2022 verbruikten we slechts 3,47%. Dat is lager dan de norm van de duurzaamheidseis van 5%. Bovendien hebben we ons inktverlies weten te reduceren tot slechts 5,84% per kilogram drukwerk, dat is veel lager dan het gemiddelde in de branche van 15,2%.

Tot slot streven we naar minder water- en wasmiddelenverbruik en werken we voortdurend aan het verminderen van ons papierverlies. Hoewel we ons bewust zijn van onze impact op het milieu, zijn we ook trots op onze inzet voor duurzaamheid. Door ons te richten op het verminderen van onze negatieve invloed op het milieu, kunnen we samen bouwen aan een betere toekomst voor ons allemaal.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten