Een auto van de zaak – 4 belangrijke tips

Veel ondernemers vragen zich af waar ze op moeten letten bij het aanschaffen van een auto van de zaak. Wanneer wordt deze bijvoorbeeld als privé aangemerkt, en wanneer ziet de Belastingdienst het als ondernemingsvermogen? Deze 4 belangrijke tips kunnen helpen.

1. Soms loont het om de auto privé te houden

In sommige gevallen is het aantrekkelijk om de auto als privébezit te zien. Wanneer je dan zakelijke kilometers maakt, kun je 19 cent per gereden kilometer afschrijven over de winst van je bedrijf. Dit is vooral interessant wanneer je zakelijk veel kilometers maakt. Overigens is het niet altijd mogelijk om de auto privé op te voeren. Dit hangt onder meer af van aanschafprijs en financiering. Ook het type auto speelt een rol; voor een Mercedes AMG kan dat anders uitvallen dan voor bijvoorbeeld een Dacia Duster. Je accountant kan hierover meedenken.

2. Je kan slechts één keer kiezen

Na aanschaf van een auto dien je deze op te voeren bij de eerstvolgende aangifte inkomstenbelasting. Op dat moment dien je ook direct te besluiten of je de auto privé of zakelijk opvoert. Wanneer je die keuze eenmaal gemaakt hebt, kun je namelijk niet meer switchen. Denk hier dus op tijd over na!

3. Houd rekening met zakelijk én privé

Een auto die zakelijk gezien handig is in gebruik, is dat lang niet altijd privé ook. Zo kan het best zijn dat je er privé ook kilometers in maakt, samen met bijvoorbeeld je partner en twee kinderen. Voor zakelijk gebruik heb je dan misschien geen ruime achterbank nodig, maar privé is dat natuurlijk wel heel prettig. Breng daarom op tijd goed in beeld welke eisen er zowel zakelijk als privé aan het voertuig worden gesteld. Of kies voor een praktische optie, zoals een Mercedes-Benz B-Klasse occasion, die zowel privé als zakelijk veel te bieden heeft.

4. Houd rekening met de bijtelling

Als je kiest voor een auto van de zaak is het ook belangrijk rekening te houden met bijtelling. Als je het voertuig ook privé gebruikt is er in de meeste gevallen een fiscale bijtelling van toepassing. Aan de andere kant; als je de auto als ondernemingsvermogen opvoert kun je andere kosten weer aftrekken van de winst. Het is dus de moeite waard om dit goed uit te zoeken.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten