€ 8,5 miljoen voor fotonische biosensor om vroege detectie kanker en Covid-19 te versnellen

Surfix uit Wagingen kondigt vandaag een investering van € 8,5 miljoen aan door een Nederlands consortium bestaande uit de bedrijven Qurin Diagnostics en LioniX International, industrieversneller PhotonDelta en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL voor de verdere ontwikkeling van het “plug-and-play” diagnostiek platform van Surfix.

Surfix gebruikt de investering om de ontwikkeling van zijn snelle en betrouwbare “plug-and-play” diagnostiekplatform voor “point-of-care”-testen te versnellen.

Snel en gemakkelijk betrouwbare testresultaten verkrijgen

De wereldwijde Covid-19-pandemie benadrukt de behoefte aan snelle en betrouwbare point-of-care diagnostiek, altijd en overal. Ook in gebieden waar geen ziekenhuis, kliniek of geschoold medisch personeel aanwezig is. Bij point-of-care diagnostiek wordt een monster van de patiënt ter plekke, naast het ziekenhuisbed, in de spreekkamer of zelfs thuis getest. Binnen enkele minuten is het resultaat zichtbaar en kan er actie worden ondernomen. Het uiteindelijke doel van Surfix is om een test te maken die voor de massa beschikbaar is en slechts enkele euro’s kost.

Uniek diagnostisch platform

De door Surfix ontwikkelde biosensor bestaat uit twee hoofdelementen: het belangrijkste deel is de chip waarin de detectie plaatsvindt. In het andere deel wordt het monster verwerkt in microfluïdische kanalen.
In het detectiegedeelte gaat licht door de chip in plaats van elektriciteit. Biomoleculen die aan het oppervlak van de chip vastzitten, kunnen op basis van bioherkenning andere biomoleculen uit een monster (bijvoorbeeld bloed of urine) “vangen”. Hierbij veranderen de eigenschappen van het licht dat zich voortbeweegt door de chip. Dat kan worden gedetecteerd en gelezen door het sensorsysteem. Deze verandering is een indicatie voor de aanwezigheid van het biomolecuul waarnaar men op zoek is.

Lees het complete artikel op de website van OostNL. 

SourceOostNL
GERELATEERD

Artikel gaat over

Oost NL
Oost NLhttp://www.oostnl.nl
In opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat versterken wij de regionale economie. We laten ondernemers die bijdragen aan maatschappelijke oplossingen duurzaam innoveren, investeren en internationaliseren.

Meer berichten