Duurzame keuzes bij renovatie Zevenbergen

Bij waterproductiebedrijf Zevenbergen gebruikt Brabant Water oppervlaktewater als grondstof. Maaswater afkomstig uit drie grote spaarbekkens in de Biesbosch wordt hier gezuiverd en geleverd aan industriële klanten.

Om bedrijfszekerheid en veiligheid voor de komende 15 jaar te borgen, heeft de locatie een renovatie ondergaan. Een project dat vijf jaar in beslag nam. Projectleider Rob van Kempen bij Brabant Water vertelt hier graag meer over.

“Sinds 2011 werk ik als projectleider op het Ingenieursbureau bij Brabant Water. Waar ik me met name bezig houd met renovatie- en nieuwbouw projecten. Ook ben ik actief in de werkgroep ‘Verbeterd Klimaatneutraal’. Dat kwam in dit project mooi samen, want voor deze locatie werd het projectteam uitgedaagd extra in te zetten op duurzaamheid.”
Koppelkansen

De nadruk van de renovatie lag op het pompstation zelf, maar het projectteam ontdekte al gauw dat aanvoer van ruwwater niet buiten schot kon blijven. “Vanuit de Biesbosch zijn in de jaren zeventig twee forse transportleidingen aangelegd; één voor water richting Zeeland en één voor ons. Deze leidingen zijn sinds 2 april van dit jaar gekoppeld. Op waterproductiebedrijf Zevenbergen winnen we energie terug met een turbine. Samen met Evides maken we een enorme stap in bedrijfszekerheid en energiebesparing. Nog altijd staan we op deze manier naar volle tevredenheid met elkaar in verbinding!”

Klimaatsysteem

Na de renovatie kan het pompstation technisch weer zeker 15 jaar vooruit. Ook is deze locatie nu helemaal van het gas af. Rob: “Het zou mooi zijn als we dat voor alle Brabant Water locaties voor elkaar krijgen, maar hier is dat alvast gelukt!
We hebben met behulp van een externe specialist kritisch gekeken naar de verwarmingsinstallatie en ventilatie. We verwarmen alleen ruimtes waar mensen komen en de nieuwe installaties schakelen aan en uit op basis van een thermostaat met bewegingssensor. Dus warmtepompinstallatie en ventilatie doen automatisch een stap terug wanneer er niemand op locatie aanwezig is. Met deze slimme aanpak realiseerde Rob met zijn team een verantwoorde werkomgeving en een besparing van ruim 6000 kuub gas per jaar”.

Zonneweide

Een spin-off van het project was de aanleg van een zonneweide met 616 panelen. Hiermee compenseren we een kwart van de energie die we op locatie Zevenbergen gebruiken. “Een kwart lijkt niet veel, maar dat is het wel! We gebruiken als bedrijf veel energie”, legt Rob uit. “De pompen zijn onze grootverbruikers. Hiermee voegen we 250 kWp toe aan opgesteld vermogen. Dit past goed bij ons streven om zoveel mogelijk zelf duurzame energie op te wekken. De zonnepanelen zijn zorgvuldig ingepast in de omgeving en vormen een veilige schuilplaats voor de schapen die er rondlopen. Ook hebben we de zonneweide ingezaaid met een bloemenmix voor bijen en vlinders. We zijn klaar voor een nieuw zonnig jaar!”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten