‘Duurzaamheid is een geleidelijke weg’

Waarom zou een accountantskantoor niet duurzaam kunnen zijn? RSM Accountants en belastingadviseurs, met 8 locaties in zowel het zuiden van het land als de Randstad, etaleert graag welke stappen er op dit vlak al gezet zijn en in de nabije toekomst nog gezet kunnen worden. Ook zónder eigen panden laat de adviseur in Audit, Tax en Consulting zien dat de organisatie graag haar steentje bijdraagt aan een duurzame wereld, nú maar zeker ook in de toekomst.

Koen Dekker is Tax partner bij RSM. Zijn uitvalsbasis is het monumentale kantoor aan de Parklaan in Eindhoven, maar RSM is óók te vinden in Maastricht, Heerlen, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Hoofddorp en Alkmaar. Dat zijn allemaal geen eigen panden, waardoor verduurzaming op bepaalde vlakken al wat lastiger wordt, zoals bij het installeren van zonnepanelen. Dat wil echter niet zeggen dat RSM op dat gebied stilstaat, integendeel. “Wij moeten klanten assurance gaan geven over environmental, social & governance (ESG). Dan spreekt het voor zich dat je daar zélf ook mee bezig bent. Daarom kijken wij ook bewust naar onze eigen organisatie.”

Elektrisch rijden

Een onderdeel van ESG is natuurlijk milieu. De eerste nadrukkelijke stap die RSM in Nederland zette, was het promoten van elektrisch rijden. “Dat is bij ons voordeliger dan benzine of diesel rijden”, licht Dekker toe. Hij noemt duurzaamheid ‘een geleidelijke weg’: “Een accountant wordt niet gekozen omdat hij/zij altijd op de fiets komt”, klinkt het met een knipoog. “Maar wij werken voor grote bedrijven en die willen ook van ons weten wat wij doen op duurzaamheidsgebied. Het is een beweging die op gang gebracht is waarin je elkaar kunt versterken” De bewustwording wordt stap voor stap breder. Zo gaat de verwarming soms een graadje lager, wordt erop gelet dat de verlichting op tijd uitgaat, maar wordt bijvoorbeeld ook veel waarde gehecht aan vitaliteit. “Wij willen voorop lopen waar het kan.”

MVO

Binnen RSM wordt veel waarde gehecht aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, met onder meer een jaarlijks verslag. Dekker ziet dat zeker zo blijven: “Wij kunnen zeker nog stappen maken. De panden waarin we zitten hebben allemaal tenminste het energielabel C. Dat is nog maar een start. Als ik naar de toekomst kijk, dan zie ik ons straks in panden zitten die CO2-neutraal zijn, steeds meer elektrisch rijden of gebruik maken van deelauto’s, maar ook met mobiliteitsbudgetten gaan werken. Dat je de trein pakt, in plaats van de auto. Daar zijn we ook echt naar aan het zoeken.” Verantwoordelijk is niet voor niets één van de kernwaarden van het bedrijf, naast betrokken, eigenzinnig en vernieuwend.  “Wat wij doen is en blijft mensenwerk. Maar daarin willen we wél iets toevoegen.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten