Duurzaamheid door innovatie bij Hessels Poedercoating

Hessels Poedercoating in Breda is gespecialiseerd in poedercoating van producten met zowel een binnen- als een buitentoepassing en in elke gewenste kleur. Poedercoating is een elektrostatisch proces. Negatief geladen poeder wordt aangebracht op een positief geladen metalen object.

Het elektrostatische proces zorgt voor hechting van het poeder. Door verhitting in een oven wordt het poeder vloeibaar en door afkoeling hardt de coating uit. Daarmee is een stevige verbinding gevormd tussen de coating en het materiaal.

Het poedercoaten van metalen materialen zorgt voor een harde en slijtvaste laag, die de producten tientallen jaren beschermt tegen corrosie, UV- en weersinvloeden. Doordat bij poedercoaten, in tegenstelling tot natlakken, geen oplosmiddelen worden gebruikt en daarmee geen schadelijke stoffen vrijkomen, is het beter voor mens en milieu.

Duurzaamheid door innovatie

Hessels Poedercoating beschikt over een hypermoderne en volledig geautomatiseerde poedercoatlijn. Hiermee wordt een hogere productiecapaciteit behaald met als gevolg kortere doorlooptijden en besparing in energiegebruik.

Grondstoffenbesparing

In het productieproces van poedercoaten worden metalen oppervlakken vaak eerst gereinigd door middel van een chemische voorbehandeling en/of door het stralen met grit. De chemicaliën worden automatisch gedoseerd en zorgen voor een optimaal reinigende werking zonder verlies als gevolg van handmatige overdosering, het zogenaamde ‘scheutje erbij’. In de straalcabines en werpstraalmachines wordt het soort en de hoeveelheid van het te gebruiken grit afgestemd op het te behalen resultaat. Door middel van stralen worden de walshuid, oude verflagen, roest en andere mogelijke verontreinigingen van het staal verwijderd.

Na het reinigen worden de materialen gespoeld en gedroogd en kan het poeder worden aangebracht. Dit gebeurt voor een groot deel automatisch door slimme spuitkoppen, die de contouren van het te coaten materiaal volgen en daarmee ook alle moeilijke plekken weten te vinden. Poeder dat naast het te coaten materiaal terecht komt, wordt onder hoge druk afgezogen en teruggebracht in het productieproces, wat een flinke besparing oplevert.

Mallen

Restwarmte

De warmte uit het productieproces wordt teruggewonnen en gebruikt om het materiaal vóór te drogen. Dit wordt bereikt doordat de zogenaamde droogstooksectie tegen de moffeloven is aangebouwd. De natte producten uit de sproeitunnel komen op die plek bijeen om vóór te drogen met behulp van warmte uit de poederlakoven. Door deze restwarmte te gebruiken wordt het productieproces versneld en wordt energie bespaard.

LED verlichting

De fabriekshallen van Hessels Poedercoating zijn in 2019 en 2020 volledig uitgevoerd met de meest moderne en energiezuinige LED verlichting. Hiermee is de juiste lichtsterkte en lichtwarmte op de juiste plek aanwezig. Het drukt de energiekosten en daglichtsimulatie komt de werkvreugde van de medewerkers ten goede.

Ergonomie

Naast een prettige werkomgeving door het aanbrengen van LED verlichting is het handwerk aan de hypermoderne poedercoatstraat terug gebracht tot nog maar één keer ophangen en één keer afhalen van de materialen. De snelheid van het productieproces kan optimaal worden afgestemd op het werktempo van medewerkers, het te behalen kwaliteitsniveau en de efficiency. De fysieke werkomgeving is hierdoor qua ergonomie enorm verbeterd ten opzichte van gedateerde poedercoatinstallaties.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten