Drie tips om je werknemers mentaal en fysiek fit te houden

De lockdown en het thuiswerken van de laatste maanden was zwaar voor iedereen in Nederland. De kans is groot dat veel werknemers best humeurig zijn en dit een invloed heeft op hun werkzaamheden.

Daarom is het erg belangrijk om je werknemers mentaal én fysiek fit te houden. In dit artikel geven we je 3 tips om je werknemers mentaal en fysiek fit te houden.

1. Start een wandel- of loopchallenge

Veel werknemers hadden pre-corona best een druk leven. Ze fietsten naar kantoor, gingen naar de gym … nu dit allemaal is weggevallen door het thuiswerken, is het normaal dat velen veel minder bewegen. Even van je bed naar de keukentafel wandelen, is immers minder ver dan elke dag een half uurtje fietsen naar kantoor, bijvoorbeeld! Als je werknemers genoeg bewegen, is de kans groot dat ze zich ook mentaal frisser voelen.

Uiteraard kun je niemand verplichten om te sporten, maar het kan wel een aanrader zijn om bijvoorbeeld een company-challenge op te richten. Mensen houden immers van een beetje competitiviteit! Als iedereen bijvoorbeeld elke dag 10.000 stappen zet (én dit kan bewijzen!) kun je als werkgever een cadeautje sturen. Je kunt ook vooraf een cadeautje sturen, denk aan compressiekousen/steunkousen voor de werknemers die bijvoorbeeld het doel hebben gezet om een 5K te lopen.

2. Bied therapie aan

Voor velen zijn de afgelopen maanden héél zwaar geweest. Als we naar cijfers van onderzoeken over depressies en burn-outs kijken, zien we dit ook. Veel werknemers voelen zich ook down, maar aan de bel trekken kan moeilijk zijn.

Daarom kan het helpen om proactief te zijn. Elke werknemer heeft een opleidingsbudget; je kunt bijvoorbeeld dit budget inzetten voor therapiesessies. Uiteraard kun je dit niet verplichten, maar je kunt het wel als een mogelijkheid aanbieden aan je werknemers. Wedden dat je werknemers hebt die hier héél blij mee zullen zijn, maar die het nooit zelf zouden aangevraagd hebben?

3. Focus op een open cultuur

Net zoals we hierboven vermeld hadden, zijn veel Nederlandse werknemers nogal gesloten. Een paar slechte dagen worden ‘meegenomen’ naar huis; pas als er echt een probleem is, wordt erover gepraat. Dat kan ervoor zorgen dat mensen lang met hun problemen rondlopen, terwijl praten echt helpt. Leg daarom de focus op een open cultuur in je bedrijf, waarmee iedereen naar jou als bedrijfsleider mag komen om even zijn of haar hart te luchten. Als je werknemer frustraties heeft waarvoor hij/zij niet meteen naar een therapeut wil, maar wel graag eens met iemand wil bespreken, is dit ideaal. Deze open cultuur zorgt er ook voor dat je beter weet wat er gaande is in je bedrijf.

Wat doe jij om je werknemers mentaal en fysiek fit te houden?

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten