Door verbinden ontstaan er mooie Brabantse resultaten

‘Verbinden’ is een werkwoord dat Logistics Community Brabant (LCB) heeft verheven tot haar core business. Door het verbinden van ondernemers, onderwijs, overheid en onderzoek worden er veelzijdige projecten opgestart die bij kunnen dragen aan nieuwe logistieke innovaties in Brabant.

Gestart in 2018 heeft LCB al heel wat onderzoeksprojecten op haar naam kunnen zetten. Rondom de materie van 6 verschillende LCB-thema’s (Data Gedreven Logistiek, Multimodaal, Zorglogistiek, Evenementenlogistiek, Smart Industry en Leefbare Stad) zijn er inmiddels al zo’n 25 projecten opgestart. Een aantal in het oog springende lopende projecten zijn onder andere: DALI (Data science voor Logistieke Innovatie), DDSZ (Digital Data Square Zuid-Nederland), Joint Corridors, awareness rondom medicatieretouren- en verspilling en de ontwikkeling van de digitale Atlas Leefbare Stad; een communicatietool om nieuw beleid te ontwikkelen rondom zero emissie in de binnensteden. Ook voor 2022 zitten er al verschillende aanvragen in de pen.

Mensen in gesprek

Naast deze projecten, die veelal vanuit LCB voor haar leden worden opgestart, is LCB onlangs begonnen met het aanbieden van een tweetal nieuwe lidmaatschapsvarianten: Living Innovation Lab (LIL) en Community of Practice (COP). Bij beide varianten kan een organisatie een beroep doen op LCB als verbinder tussen de organisatie(s) en studenten.

Eveline van der Vooren – LCB Werkveld Coördinator legt uit: ‘een LCB Living Innovation Lab is een incompany ‘learning community’ waarbij door structurele samenwerking met LCB, slimme en efficiënte innovaties voor morgen kunnen worden doorgevoerd. Een LCB LIL kent een vraaggestuurde aanpak gericht op toegepast onderzoek en pilots in de praktijk. Werknemers, klanten en leveranciers van de deelnemende partijen werken hierbij samen met studenten, docenten en benodigde specialisten. Bij een LCB Community of Practice is er een samenwerking van meerdere organisaties met een logistieke inslag of onderzoeksgebied. Samen met LCB wordt gewerkt aan innovaties voor vandaag met succes op korte termijn. Dit gebeurt op basis van kennisuitwisseling, verdiepingsvraagstukken en het toepassen van oplossingen in de praktijk. Een LCB COP kent een vraaggestuurde aanpak rondom een gemeenschappelijk onderwerp of vanuit een supply chain keten. Stakeholders van de deelnemende partijen werken hierbij samen met studenten, docenten en benodigde specialisten.

Eveline van der Vooren

LCB is in april 2021 een LIL opgestart in samenwerking met Ingram Micro. Op dit moment zijn er zo’n 10 studenten aan de slag op verschillende logistieke vraagstukken binnen Ingram Micro. ASML is inmiddels met een tweede batch bezig in een COP-variant; hoe krijgen we de toeleveranciers van ASML opgelijnd, zodat er een smooth supply chain ontstaat.

Ook interesse in een LIL of COP? Neem dan contact op met Eveline van der Vooren: vooren.e@lcb.nu I 06 – 17 49 86 02 of kijk op de www.lcb.nu/lil of www.lcb.nu/cop.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten