Domotica in de zorg: een upgrade naar de toekomst

Wist je dat de gezondheidszorgsector en de nieuwste technologische trends samen heel goed hand in hand gaan? Digitalisering is volop gaande in de wereld en daar blijft de gezondheidssector niet in achterwege. Domotica in de zorg is de nieuwe upgrade naar de toekomst. 

 

In het huidige smartphone tijdperk raken steeds meer consumenten vertrouwd met het idee van videoconsulten met hun arts, monitoring op afstand via gezondheidsapps en het gebruik van gepersonaliseerde diagnostische hulpmiddelen in smartphones als een kant-en-klaar rekensommetje. Niet gek dus dat ook in de gezondheidszorg ter plekke steeds meer gebruik wordt gemaakt van domotica in de zorg. Voor wie nog niet bekend is met deze term: domotica in de zorg omvat een breed begrip die neerkomt op integratie van technologie en diensten om de kwaliteit van wonen en leven te verbeteren. We kennen inmiddels de nieuwe slimme video deurbel wel met ingebouwde bewegingsmelder die aangesloten is op je mobieltje en je zo waar dan ook ter wereld kan praten met degene die voor jouw huis deur staat. Nog even en je kan bijna de deur opendoen op afstand terwijl je er niet eens bent. Nou zoiets dus, maar dan de slimme technologie die ingezet wordt in de gezondheidssector om de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren. 

Slimme producten in huis of het ziekenhuis

Denk dan bijvoorbeeld aan slimme camera’s die een bewegende deur kunnen onderscheiden van een persoon die de kamer binnenkomt of draadloze bewakingsapparatuur voor de glucosemeter die aangesloten is op bijvoorbeeld een automatisch injecteerbare insulinepomp. Als een soort  medicijndispenser die voorkomt dat cliënten hun medicijnen vergeten in te nemen of in geval van nood. Maar denk ook aan message broker systemen waarbij de de druk op de zorgmedewerkers vermindert wordt of een extra IT-beveiliging om de vele bekabelde netwerk toegangen in bijvoorbeeld ziekenhuizen beter te beveiligen. Met heel veel verschillende apparaten en mobiele apparaten in een groot gebouw is het lastig om te zien welke ‘schadelijke’ apparaten of software aangesloten wordt. Kortom, van fysieke apparaten tot slimme systemen die deze apparaten aandrijven: allemaal nieuwe technologische ontwikkelingen die artsen en patiënten helpen op nieuwe manieren verbinding te maken, vitale gegevens in realtime te verzenden en levensbedreigende gebeurtenissen sneller dan ooit te identificeren en te behandelen.

Domotica in zorginstellingen

Maar behalve in ziekenhuizen, kan domotica ook goed van pas komen in zorginstellingen. Ouderen die niet goed meer ter been zijn, hoeven dan bijvoorbeeld niet meer naar de lichtschakelaar te lopen om het licht uit en aan te doen als er ook de mogelijkheid bestaat dat de verlichting automatisch aan en uit gaat. Of op een gesloten afdeling van dementerenden kunnen door middel van zorgtechnologie leefcirkels gecreëerd worden. Bewoners kunnen dan een tag met zich meedragen die de bewegingsruimte bepaalt. Zo kan er vooraf ingesteld worden welke deuren wel of niet opengaan of    dat er aangegeven wordt wanneer iemand naar buiten loopt. Zo kan er voorkomen worden dat iemand naar buiten loopt en verdwaalt. De grootte en mogelijkheden kunnen afzonderlijk worden aangepast per bewoner. Zo’n inzet kan onrust onder de bewoners verminderen en de veiligheid vergroten in hun leefomgeving. 

Domotica wint aan populariteit

Niet alleen patiënten profiteren van het gebruik domotica in de zorg. Het management en personeel  zien ook de positieve kant van deze technologie. Zo kan de bewaking van de gezondheid van patiënten middels slim apparatuur realtime op afstand worden gedaan, is de responstijd sneller en is er dus ook minder overbevolking in ziekenhuizen, zodat er sneller ruimte vrijgemaakt kan worden voor ernstig zieken. Vooral verbonden medische apparaten blijken cruciaal blijken te zijn bij ziektebeheer. Naarmate de technologie vordert en de prijs daalt, kunnen straks ontwikkelingslanden ook profiteren van slimme apparaten.

Veranderende wereld

De corona crisis heeft wat dit betreft een digitale revolutie veroorzaakt. Een stroom van patiënten ineens, personeelstekort en gebrek aan snelheid van verwerking van informatie. Voor techbedrijven een reden om zo snel mogelijk slimme oplossingen voor de complexe ICT-vraagstukken te realiseren. Maar niet alleen in de zorg vindt er momenteel een digitale revolutie plaats. Ook bij uiteenlopende andere bedrijven is digitalisering in het industrieel landschap volop in opmars. Digitale toegankelijkheid lijkt belangrijker dan ooit. Digitaliseren levert bedrijven doorgaans meer omzet en tijdwinst op. Deze ontwikkelingen gaan razendsnel en bieden mogelijkheden waardoor onze moderne wereld ook steeds sneller verandert.

Door Claudia Gharbi

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten