Dit is waarom een kerstpakket geven een goed idee is

Inmiddels hoort het er eigenlijk wel een beetje bij: het geven van een kerstpakket aan je werknemers en eventueel zakelijke relaties en/of opdrachtnemers. Hoewel er zeker bedrijven zijn die geen kerstpakket samen (laten) stellen als bedankje aan het einde van het jaar moet dit geen voorbeeld zijn voor je eigen organisatie.

Waarom dat zo is? Simpel: het geven van een kerstpakket of een ander geschenk voor de feestdagen kan de relatie met je werknemers alleen maar verbeteren. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Kerstpakket geven als dank voor het harde werk

Er zijn verschillende redenen om een kerstpakket aan je personeel te geven voordat de feestdagen beginnen. De belangrijkste reden is dat je ze wil bedanken voor weer een jaar hard werken. Jullie hebben er samen weer een bijzonder jaar van gemaakt, dus hoe kun je de mensen die voor je werken beter bedanken dan met een leuk, lekker of avontuurlijk kerstpakket? Mensen vinden het leuk om iets te krijgen; dat zit nou eenmaal in onze aard. De psychologie achter het geven van cadeaus is dat het onze onderlinge relaties moet versterken en verlengen. 

Blijk van waardering met geven van kerstpakket

Daarnaast is het geven van een kerstpakket een blijk van waardering aan je personeel. Je laat ze door middel van een uitgebreid pakket weten dat je hun inzet en energie binnen het bedrijf waardeert. Alleen daarom zou je er al voor moeten kiezen om een kerstpakket te geven, want gewaardeerde mensen voelen zich over het algemeen beter op de werkvloer. Dat merk je meestal ook echt, want dit uit zich in een betere werksfeer, meer gezelligheid onderling én meer productie. Onder andere hierdoor krijg je werknemers met een hart voor de zaak en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van je bedrijf.

Persoonlijke aandacht voor je personeel 

Er is tegenwoordig zoveel mogelijk op het gebied van kerstpakketten dat je zo’n pakket heel persoonlijk kunt maken. In het kader van duurzaamheid is het niet meer van deze tijd om voor een kerstpakket met een willekeurige inhoud te gaan. Ga liever voor een pakket waarvan je weet dat de ontvanger blij wordt, zoals een drankgeschenk of een pakket met een bon voor een avondje uit. Voor bedrijven met minder dan 50 werknemers kan het geen kwaad om eens per persoon te peilen wat ze leuk zouden vinden om te krijgen. Dat is net dat beetje persoonlijkheid waar je op de werkvloer mee kunt scoren.

Kerstpakketten zijn investering in bedrijf

Zoals je hierboven kon lezen krijgen mensen meer liefde voor het bedrijf waar ze werken wanneer ze regelmatig, dus ook met Kerstmis, verrast worden met een leuk geschenk. Dit ga je uiteindelijk merken aan de ontwikkeling van je onderneming, want eerlijk is eerlijk: blije mensen die het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden, werken nou eenmaal beter dan mensen die zich ondergewaardeerd voelen. Als manager of werkgever kost het je in verhouding weinig tijd om de mensen die voor je werken blij te maken, dus waarom zou je dat niet doen als je het wel kunt?

Andere manieren om te investeren in je personeel

Naast het geven van kerstpakketten zijn er nog andere manieren om te investeren in je personeel. Om je werknemers blij en gelukkig te houden, kun je eens kijken naar de volgende tips om toe te passen:

  • Neem het team af en toe mee op een leuk uitje. Organiseer bijvoorbeeld ieder jaar een teamuitje waarbij jullie iets leuks gaan ondernemen en de dag afsluiten met etentje en borrel. Zo leert iedereen elkaar ook buiten werk om wat beter kennen.
  • Zorg voor voldoende aandacht voor de gezondheid van je werknemers. Dat doe je bijvoorbeeld door korting te geven op fitness of andere sportlessen en door een gezonde lunch of gezonde snacks op de werkvloer aan te bieden. Doe regelmatig aan wandelende vergaderingen en houd eens een meeting in de buitenlucht in plaats van altijd binnen.
  • Doen jullie iedere dag zittend werk? Zorg er in dat geval voor dat je niet de hele dag zit. Stimuleer je werknemers om om het half uur even een rondje te doen om zo genoeg beweging te krijgen.
  • Organiseer tot slot, naast het geven van een kerstpakket en bovenstaande tips, regelmatig challenges op kantoor. Dit kan van alles zijn: van elke dag gezond eten tot een maand lang de trap gebruiken in plaats van de lift. Zet er natuurlijk wel wat leuks tegenover zoals een waardebon, een drankgeschenk of een nachtje weg.
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten