Directiewissel bij Van Santvoort Enovatieve Installaties

Als 18-jarig groentje kwam Jos van Schijndel destijds, vers van de MTS, als hulpje in dienst bij Van Santvoort in Berlicum. Hij was de 8ste medewerker. Als 66-jarige directeur en mede-eigenaar nam hij in september 2022 afscheid van het bedrijf dat, met zo’n 50 medewerkers, over de jaren uitgroeide tot een solide en betrouwbare partner in innovatieve elektrotechnische installaties op e-gebied. Omdat er bij Jos en mede-eigenaar Marco van Boven in familiale kring geen opvolging was, hebben zij hun aandelen aan DKC in Wijchen overgedragen. De nieuwe vestigingsdirecteur in Berlicum is Tom Scheenen.

De vertrekkende en de startende directeur begrijpen elkaar en denken hetzelfde over bepaalde zaken. Ze zijn het er beiden roerend over eens dat de bedrijfsnaam Van Santvoort gewoon blijft voortbestaan. “Dat was in 2001 al zo, toen Marco en ik het bedrijf overnamen van de oprichter Wim van Santvoort”, vertelt Jos. “En dat hebben we nu weer zo afgesproken met de eigenaren van het familiebedrijf DKC, de broers Frank en Roland Dekkers.”

“Waarom zou je een naam, die in 50 jaar tijd is opgebouwd en hier in de omgeving een goede reputatie heeft, gaan vervangen?”, vraagt ook Tom zich af. “Daar moet je heel nadrukkelijk bij vandaan blijven.”

Twee bedrijven die elkaar versterken

Van Santvoort en DKC vullen elkaar perfect aan, volgens Jos. “Wij zitten aan de Elektrotechnische kant, DKC is gericht op hoogwaardige werktuigkundige installaties voor de utiliteitsbouw. Zo zijn we van grote toegevoegde waarde voor elkaar. Ieder met onze eigen expertise en onze eigen naam.” Jos gaat nu een andere fase in van zijn leven. De 11 jaar jongere Marco gaat met zijn vakkennis de werkprocessen en ERP-automatisering verder ontwikkelen bij DKC in Wijchen.

Terug in de tijd

Met Jos gaan we even terug in de tijd. Als oudste zoon van een boeren agrarisch gezin met 9 kinderen, groeide hij op onder het motto ‘niet lullen, maar poetsen’. Van zijn vader kreeg hij van jongs af aan mee dat samenwerken belangrijk was. Met die wijsheid in zijn achterhoofd wandelde Jos door het leven. Blijven leren en blijven luisteren naar elkaar, waren andere belangrijke levenslessen, die hij in de praktijk bracht. Bij Van Santvoort had hij veel leermeesters en kreeg hij volop de kans zich verder te ontwikkelen. De ‘snotneus’ van toen, zoals hij zichzelf noemt, groeide uit van hulpje tot monteur tot projectleider en bedrijfsleider. Hij werd de rechterhand van eigenaar Wim van Santvoort. Toen deze ernstig ziek werd, besloot hij samen met collega Marco van Boven de zaak over te nemen. Het bedrijf richtte zich volledig op innovatieve, elektrotechnische installaties in de utiliteits- en woningbouw.

Hoogwaardig werk

“Dat bracht ons werk op een kwalitatief veel hoogwaardiger niveau”, vertelt Jos trots. “Wij waren bijvoorbeeld een voorloper op het gebied van 3D tekenen. Daar hebben we tijdens de crisisjaren vanaf 2008 volop in geïnvesteerd. Toen het economisch weer beter ging, trokken we daarmee veel klanten, omdat wij die nieuwe kennis al in huis hadden. We gaan voor langdurige relaties met onze klanten en werken het liefste als partner in een bouwteam. Ons doel was altijd een mooi klantenbestand op te bouwen, het juiste werk binnen te halen, zodat je je mensen kunt behouden en aantrekkelijk werk kunt bieden. Dat is gelukt. We hebben een hoge gunfactor en staan bekend als een goed, degelijk en betrouwbaar bedrijf, dat hele slimme installaties kan maken.”

Afscheid met een dubbel gevoel

De vele uitingen van sympathie, de mooie herinneringen aan samen keihard buffelen om te overleven, de leuke anekdotes en de dankbaarheid die Jos op zijn afscheidsreceptie mocht ontvangen, vond hij hartverwarmend. “Met een dubbel gevoel neem ik afscheid: ik weet dat ik het bedrijf in goede handen achterlaat, maar het doet ook wel pijn om weg te gaan.”

Gelukkig voor Jos en voor het bedrijf, blijft hij nog enige tijd als adviseur en ambassadeur bij de zaak betrokken. Langlopende projecten maakt hij nog af. “Jos heeft een groot netwerk in deze regio, het zou zonde zijn dat overboord te gooien”, aldus zijn opvolger Tom Scheenen.

Nieuwe directeur

Tom startte op 1 januari 2022 bij Van Santvoort als nieuwe vestigingsdirecteur en werkte de afgelopen 9 maanden nauw samen met Jos in de overdrachtsfase. Hiervoor was hij ruim 25 jaar in dienst bij Batenburg Installatietechniek in Nijmegen, waarvan 17 jaar als directeur. “Ik vond het heel mooi om te ontdekken dat alles wat Jos en Marco mij in onze kennismakingsgesprekken over het bedrijf verteld hadden, ook daadwerkelijk allemaal zo was. Dit is echt een bedrijf waar mensen geen nummer zijn, maar een naam hebben. Dat voelde meteen heel goed.”

Tijd nemen voor goede overdracht

Tom vond het belangrijk om Jos het tempo te laten bepalen tijdens de overdrachtsperiode. “We zijn allebei al geruime tijd directeur van een installatiebedrijf. We hebben daarin allebei een eigen stijl ontwikkeld. Het was een boeiend, soms ook spannend, maar meestal heel leuk proces om van elkaar te ontdekken hoe we dingen aanpakten. Terugkijkend ben ik heel content over hoe we die weg, op een goede manier, samen hebben bewandeld. En nog steeds loop ik tegen kleine dingen aan die ik niet weet, omdat ik er simpelweg niet bij was toen bepaalde zaken ooit zijn besloten of vastgelegd. Het zijn die finesses en die details die een bedrijf maken tot wat het is. Er zit hier enorm veel structuur achter alles wat ze doen. Dat is echt een grote verdienste van Jos en Marco geweest.”

Verdere ontwikkeling

Op de vraag waar Tom over 5 jaar wil staan met Van Santvoort Enovatieve Installaties antwoordt hij te streven naar een meer evenwichtige verdeling in woning- en utiliteitsbouw. Nu ligt de nadruk nog meer op woningbouw. “Het voordeel is dat DKC veel meer in de utiliteitsbouw zit en ons mooi kan meenemen in die projecten.” Maar wat er ook gebeurt, over 5 jaar wappert de Van Santvoort vlag zeker nog voor het gebouw. En dát is voor vertrekkend directeur Jos een hele geruststelling.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten